Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,98 Ft
Euró
385,19 Ft
Font
451,35 Ft
Bitcoin
70,558 $

Belgium történelmének legnagyobb büntetőperét indítja a 2016-os terrortámadások után

Összesen 10 ember ellen emelnek vádat a 2016 márciusában történt terrortámadás kapcsán, melyben 32 ember vesztette életét, miután egy brüsszeli reptéren és a város több metrószerelvényén is bobmák robbantak.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Hat és fél évvel a tragikus és 32 ember életét követelő terrortámadás után most megkezdődik Belgium történetének legnagyobb büntetőpere: összesen 10 ember ellen emelnek vádat a 2016 márciusában elkövetett terrortámadás kapcsán, mely 32 ember életét követelte.

A második világháború vége óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó támadás Belgiumban, a tragédia után pedig virrasztások és tüntetések következtek, illetve parlamenti vizsgálatokat indítottak, valamint arról is döntöttek, hogy az ország atomerőműveit részlegesen kiürítik. Soron kívül Érdemes figyelni, több banknál is jelentősen megemelkedtek az éves díjak

A most induló büntetőper legfőbb gyanúsítottja Salah Abdeslam lesz, akit Franciaországban már elítéltek a 2015-ös, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadásokban való részvétele miatt. A férfit akkor életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, s nem adtak lehetőséget a feltételes szabadlábra helyezésre.

A Sky News jelentése szerint a vádlottak közül pedig összesen 9 ember lesz jelen a bíróságon, miután a tizedik vádlott, Oussama Atar nagy eséllyel Szíriában tartózkodik, vagy már megölték.

Abdeslam egyike azon öt vádlottnak, akiket már a francia bírságokon is elítéltek, ám a belga hatóságok részéről most további büntetésre számíthatnak. A vádak szerint ugyanis mindannyian részt vettek mindkét terrortámadásban, s az Iszlám Állam nevében tevékenykedtek.