Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Hasznos tippek, mit tehetünk még az elszálló rezsiszámlák ellen

Hasznos tippek, mit tehetünk még az elszálló rezsiszámlák ellen

Hasznos tippek, mit tehetünk még az elszálló rezsiszámlák ellen
Fotó: Unsplash

Az Eurostat 2020-as adatai alapján a fűtés és a vízmelegítés a két legtöbb energiát fogyasztó terület a háztartásokban, ám más dolgokra is érdemes odafigyelni.

Az elmúlt évtizedet tekintve sosem voltak olyan magasak a megélhetési költségek, mint most, amelyek jelentős részét az energiaszámlák kifizetése teszi ki, így a takarékosságra minden eddiginél nagyobb hangsúly került.

A cikk a videó után folytatódik

Az Eurostat 2020-as adatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a fűtés (63,7%) és a vízmelegítés (16,3%) a két legtöbb energiát fogyasztó terület a háztartásokban, a főzés (6,7%) pedig a negyedik helyre került, így ezen esetekben is érdemes odafigyelni.

A Portfolio összeállításában mindemellett sok-sok hasznos tipp kapott helyet, kezdve a mosógéphasználattal, amelynél az a legjobb, ha elindítás előtt megvárjuk, míg teljesen megtelik a gép, kevésbé szennyezett ruháknál pedig a 30 fokos mosás és a rövid program is elegendő lehet.

Ecetes öblítéssel a mosógép élettartamát tudjuk növelni, mert így a szűrőből is könnyen kijön a vízkő, a takarításhoz és a főzéshez pedig viseljünk kötényt, míg az áztatáshoz az összegyűjtött fürdővíz is kiváló.

A szárítógépek kapcsán az egyik legjobb döntés, ha minél kevesebbet használjuk őket, és inkább teregetünk, a mosogatógépek esetében pedig ne pazaroljunk vizet előöblítésre, hiszen az utóbbi 10 évben gyártott gépek már ezt is elvégzik.

A megfelelő hőfok is sokat számít

Bojler esetében fontos, vegyük lejjebb a vízmelegítő hőmérsékletét, ha hosszabb ideig nem vagyunk otthon, elektromos eszköznél pedig általában elég, ha max. 50-60 Celsius-fokra állítjuk a melegítés hőfokát, továbbá az évenkénti vízkőtelenítésről se feledkezzünk el.

Ha sütőről vagy főzőlapról van szó, lényeges, hogy az edény mindig illeszkedjen a főzőlap méretéhez, különben energia megy kárba, s elsősorban a kerámia vagy üveg sütőedények ajánlottak, mert jobban tartják a hőt, míg a sütés utolsó 5 percében már nyugodtan ki lehet kapcsolni a sütőt.

A vízforraló kapcsán arra érdemes odafigyelni, hogy mindig csak annyit forraljunk, amennyit valóban kell, a vasalást pedig mindig teregetés előzze meg, mert így elkerülhető vagy csökkenthető a vasalandó mennyiség.

A végére már csak a fagyasztó és a hűtő maradt, amelyek a hét minden napján 24 órában üzemelnek és fogyasztják az energiát, így figyeljünk oda, hogy megfelelő hőfok legyen beállítva (hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), lehetőleg ne érje őket hőhatás, a hátoldalukat pedig mindig tartsuk tisztán.