Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,65 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
455,48 Ft
Bitcoin
57,467 $

Moldova: megállapodás született a tömeges áramszünetek kockázatának csökkentésére

Az országra „masszív sötétség” borult azután, hogy az oroszok számos támadást indítottak az ukrán energetikai infrastruktúrával szemben.

Fotó: Erőmű a moldovai főváros, Chisinau (Kisjenő) külterületén 2022. november 16-án. Az ukrán energiahálózat elleni orosz rakétacsapások miatt időszakonként kimaradások vannak az áramszolgáltatásban a szomszédos Moldova több városában. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól, az áramszükségletének mintegy 30 százalékát pedig Ukrajnából szerzi be. MTI/AP/Aurel Obreja
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes korábban bejelentette, miszerint sikerült egy olyan energiaügyi megállapodást kötniük, amely várhatóan csökkenteni fogja a „tömeges áramkimaradások” kockázatát az országban.

Moldova széles körű áramkimaradásokkal nézett szembe azóta, hogy a Gazprom csökkentette az Oroszországból érkező földgázszállításokat, az ukrán energetikai infrastruktúrát pedig számos orosz légicsapás sújtotta. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Felháborító Karácsony Gergely műmacsó stílusa”

Ám ez nemcsak Ukrajnára, hanem másokra nézve is gondot jelentett, hiszen több ország is Kijevtől vásárol áramot a térségben, köztük Moldova, amelyre „masszív sötétség” borult az oroszok Ukrajna elleni támadásai után.

Majd Gazprom azzal kezdett vádaskodni, hogy Ukrajna nem továbbítja teljes egészében a területén áthaladó vezetékes földgázszállításokat Moldovába, ám ezt Kijev tagadta, kiemelve, hogy a szállítmányok teljes mennyiségét eljuttatják az országnak.

A Sky News beszámolójából kiderül, miszerint az orosz gázipari vállalat hétfőn közölte, hogy nem csökkentik tovább a Moldovába irányuló földgázszállításokat, annak ellenére, hogy korábban ezzel fenyegetőztek Ukrajna miatt.

Eljárást indít a Meta ellen az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság eljárást indít a Meta Ellen a hamis hírek megfelelő szűrésének elmulasztása miatt.