Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,75 Ft
Euró
388,72 Ft
Font
454,08 Ft
Bitcoin
59,312 $

Kína nem kér a nyugati koronavírus elleni vakcinákból

Hszi Csin-ping kínai vezető nem hajlandó elfogadni a nyugati vakcinákat, annak ellenére, hogy Kína még mindig nagy kihívásokkal néz szembe a koronavírus miatt. 

Fotó: Védõmaszkos járókelõ a Szanlitun pekingi bevásárló- és szórakozónegyedben 2022. november 30-án. Az Országos Egészségügyi Bizottság jelentése szerint az elõzõ nap 37 828 új koronavírusos esetet észleltek Kínában. MTI/EPA/Vu Hao
Ázsia

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Kínában ismét rekordok közelbe értek a napi fertőzöttségi adatok, egyes városokban mégis enyhíteni voltak kénytelenek a lakosság nyomására, miután zéró-covid politika egyre nagyobb elégedetlenséget váltott ki az emberekből. 

Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szombaton a Kaliforniában megrendezett éves Reagan Nemzeti Védelmi Fórum vendége volt, ahol kifejtette, hogy a problémák és az esetszámok ellenére Hszi Csin-ping kínai elnök még mindig nem kér a nyugati oltóanyagokból.  Soron kívül Nem volt valós az érdi fiatal terrortámadással való fenyegetőzése, csak a nézettségért csinálta

Kifejtette, hogy Hszi álláspontja nem változott, és „nem hajlandó jobb vakcinát venni nyugatról, ehelyett egy olyan kínai vakcinára támaszkodik, amely közel sem olyan hatékony az omikron ellen” – írja a Channel News Asia

Nem reális, hogy Hszi elveszti a hatalmát

„A tiltakozások és az azokra adott válaszok viszont egyértelműen megcáfolják azt a narratívát, amelyet ő szeret hangoztatni, miszerint Kína sokkal hatékonyabb a kormányzás a koronavírus kezelése terén” – mondta Haines. 

„Ez, ismétlem, nem olyasmi, amit jelenleg a stabilitást fenyegető veszélynek, rendszerváltásnak vagy bármi ilyesminek tekintünk. Az viszont, hogy a dolog milyen irányt vesz, fontos Hszi tekintélye szempontjából” – tette hozzá. 

Kína nem hagyta jóvá a külföldi koronavírus-oltásokat, hanem a hazai gyártmányokat választotta, amelyek az első néhány variáns esetében jól működtek, azonban az omikronnal nem tudták felvenni a versenyt. 

A szakértők ezért azt gondolják, hogy mindez az azt jelenti, hogy a vírus elleni megelőző intézkedések enyhítése nagy kockázatokkal járhat. 

A Fehér Ház a hét elején közölte, hogy Kína nem kért oltóanyagot az Egyesült Államoktól.