Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,60 Ft
Euró
389,29 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,295 $

Navracsics reagált az EU-s pénzek érkezésére: 2023-ban megkaphatjuk a 100 százalékot

A miniszter elmondta, hogy bíznak benne, hogy miután az első megállapodást aláírják, a javaslat megnyitja az utolsó körös egyeztetéseket a Kohéziós Alapról, és abban is megegyezhetnek. 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Navracsics Tibor „vendégeskedett” a Kormányinfón, ugyanis az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Ennek kapcsán a miniszter elmondta, hogy sok újdonságot nem fog tudni szolgáltatni, ugyanis a brüsszeliek már mindent „közöltek” a napokban a sajtón keresztül, ezért ismerték, hogy mi a döntés, ráadásul az szinte egy az egyben megegyezik a szeptemberben meghozott döntéssel. 

Az Újjáépítési Alapra vonatkozó magyar nemzeti terv a legjobbak között van

Van azonban egy új, fontos elem: az Újjáépítési Alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlja az Európai Bizottság. Ez azt jelenti, hogy először mondták ki hivatalos formában, hogy a terv méltó az elfogadásra. Navracsics kiemelte azt is, hogy büszkeség, hogy a terv a legkiválóbbak között van, és egy kategória kivételével a legmagasabb osztályzatot kapta. 

A miniszter elmondta, hogy bíznak benne, hogy miután az első megállapodást aláírják, a javaslat megnyitja az utolsó körös egyeztetéseket a Kohéziós Alapról, és abban is megegyezhetnek. 

Kiemelte, hogy ha ez így lesz, akkor teljesül a cél, amit júniusban kitűztek, miszerint az akkor rendelkezésre álló hathónapos határidő alatt letárgyalják az Európai Unióval azokat a kérdéseket, ami az uniós forrásokra vonatkozik. 

A felfüggesztés kapcsán azt is megemlítette, hogy valójában ez sem újdonság, hiszen megegyezik azzal a döntéssel, amely szeptemberben született. 

Hozzátette, hogy a megalkotott törvényhozási és intézményépítési menetrend olyan határidőket is tartalmaz, amelyek még előttünk vannak, de bízik benne, hogy pontosan és alaposan teljesítjük a vállalásokat, és akkor 2023-ban meg lehet győzni a Bizottságot és a Tanácsot, és akkor 100 százalékban megkaphatjuk a pénzeket. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet jövőre Magyarországra, ebből 1500 milliárd érkezésének jelenleg sincs semmilyen akadálya. 

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony már kukákat szereltet le Budapesten

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje nem elégedett Budapest köztisztaságával, amiért Karácsony Gergelyt teszi felelőssé.