Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,558 $

Tanulmány: egymilliárd fiatalt veszélyeztet a hangos zene miatti halláskárosodás

85-92 decibelre tehető a biztonságos zajszint, holott sokan 105 decibelen szeretnek zenét hallgatni az okostelefonjukon.

Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A BJ Global Health című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 12-34 éves korosztály jelentős része halláskárosodást kockáztat azzal, hogy túl hangosan hallgat zenét és fogyaszt egyéb tartalmakat, s ide tartozik a bárok, klubok, koncertek látogatása is.

Lauren Dillard, a kutatás vezetője szerint a túl nagy hangerő kifáraszthatja a fülben lévő érzékelő sejteket és struktúrákat, ha pedig ez az állapot hosszasan fennáll, a fül tartósan károsodhat, ami halláscsökkenéshez, fülzúgáshoz vagy mindkettőhöz vezethet. Soron kívül Orbán Viktor szerint Karácsony majdnem megakadályozta az érkezését

„A becsléseink szerint világszerte 670 millió és 1,35 milliárd közötti személy érintett ebben”

– mondta.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja 85 decibel körül határozza meg a biztonságos zajszintet, heti 40 órában, ha pedig napi 2,5 órán át hallgatunk zenét, abban az esetben 92 decibelre tehető a biztonságos hangerő.

A tanulmány szerint azonban sokan 105 decibelen szeretnek zenét hallgatni az okostelefonjukon, a klubok, bárok, koncertek pedig 104-112 decibel közti zajszintet nyújtanak – derül ki a CNN beszámolójából.

Így lehetünk elővigyázatosabbak

Dillard kiemelte, miszerint a fülcsengés az egyik jel, hogy a zene túl hangos volt, s ilyenkor mindenképp érdemes lejjebb tekerni a hangerőt, bár a legtöbb készülék általában figyelmeztetni is szokott, ha túl magasra vennénk azt, így érdemes erre is odafigyelni.

Majd arra utalt, hogy lehetetlenség volna egyértelműen kijelenteni, mely fül- vagy fejhallgató a legbiztonságosabb ebből a szempontból, ám a zajszűrős megoldások azért lehetnek ideálisabbak, mert azokkal nem érzünk késztetést, hogy a hangerő felemelésével nyomjuk el a körülöttünk lévő zajt.

Ha pedig olyan helyre megyünk, ahol rendszerint hangos a zene, például koncerteken vagy szórakozóhelyeken, érdemesebb hátrébb vagy a hangszóróktól távolabb állni, ezzel védve a hallásunkat, illetve zajvédő eszközöket (füldugót) is használhatunk ilyenkor.