Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,309 $

Halálbüntetés várhat egy iráni rapperre, amiért támogatta a tüntetéseket

A Mahsa Amini halála nyomán kirobbant tüntetéssorozat támogatása miatt vették őrizetbe a rappert, aki családja szerint komoly veszélyben van, s nem kizárt, hogy halálbüntetésre ítélik szolidaritása miatt.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A France 24 jelentése szerint Irán tovább fokozta a Mahsa Amini szeptember 16-i halála miatt kirobbant tüntetések elleni keményebb fellépést – miután a fiatal kurd nőt az erkölcsrendészet a „hidzsáb nem megfelelő viselése miatt” brutálisan bántalmazta.

Emberi jogi csoportok jelentése szerint az Iránban jól ismert és népszerű Toomaj Szalehi rappert a múlt héten tartóztatták le, miután nyíltan elítélte a rezsimet és támogatásáról biztosította a tüntetőket. Soron kívül Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

A New York-i székhelyű Center for Human Rights in Iran egy tweetet is közzétett a rapper ügye kapcsán, melyben azt írják, hogy a rapper „úgynevezett tárgyalásának” első napja volt ma Teheránban, ráadásul a rapper által választott ügyvéd nem vehetett részt a tárgyaláson.

A férfi családja is tweetelt, s figyelmeztettek, a rapper élete „most nagyon komoly veszélyben van”, miután „Isten elleni ellenségeskedés” és „korrupció” vádjával állították bíróság elé. Megosztották, ezek a vádak a saríával kapcsolatosak, melyek az iszlám köztársaságban halálbüntetést vonnak maguk után.

Őrizetbe vették, megverték, majd hamis vallomásra kényszerítették

A rapper október végén eltűnt, majd az iráni állami média november 2-án közzétett egy felvételt, melyen Szalehit lehetett látni, ahogy egy ujjatlan fekete pólóban, bekötött szemmel, véresen és zúzódásokkal tele ül a földön. A rapper a videón egy kikényszerített hamis vallomást tett, melyet azonnal elítéltek az aktivisták.

Szalehi egyike azon prominens személyiségeknek, akiket az iráni biztonsági erők letartóztattak a tüntetések során: több tucat újságírót, ügyvédet, valamint a civil társadalom és a kultúra kiemelkedő szereplőit is letartóztatták. A rappert szinte rögtön azután tartóztatták le, hogy adott egy, az iráni rezsimet erősen bíráló interjút, melynek során többek között azt mondta:

„Egy olyan maffiával állunk szemben, mely kész megölni az egész nemzetet, csak azért, hogy megtarthassa hatalmát, fegyvereit és pénzét.”

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.

Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Történelmi ütést mért a NY Red Bullsra az Inter Miami szombaton az MLS aktuális fordulójában, így a csapat tagjai a lehető legjobb hangulatban látogathatnak ki az F1-es Miami Nagydíjra.

Nagy meccs vár a Paksra vasárnap, élőben közvetíti a tv

A Paks mérkőzését is élőben közvetíti a televízió, akik arra készülnek, hogy sorozatban második győzelmüket is megszerezzék.