Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,90 Ft
Euró
391,04 Ft
Font
457,83 Ft
Bitcoin
60,498 $

Az EU és Dél-Korea is támogatást nyújt Ukrajnának a folyamatos áramellátás érdekében

Ehhez 500-600 megawattos áramszállításokat akarnak lehetővé tenni, valamint nagyfeszültségű generátorokat és mini-exkavátorokat leszállítani.

Fotó: Generátor biztosítja egy utcai kávézó áramellátását áramszünet idején Kijevben 2022. november 24-én. Az ukrán fővárosban a vízellátás már helyreállt, de a lakóépületek mintegy 70 százaléka áram nélkül maradt az előző napi orosz rakétatámadások után. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ukrajna energetikai infrastruktúrája már jó ideje orosz támadásokkal néz szembe, amely többek között jelentős áramkimaradásokat okozott, ezért az Európai Unió és Dél-Korea igyekszik mielőbb támogatást nyújtani a helyzet enyhítése érdekében.

A Liga.net szerint az ukrán nemzeti áramhálózat-üzemeltető, az Ukrenergo vezetője pénteken arról nyilatkozott, miszerint a munka már folyamatban van, a terv pedig az, hogy 500-600 megawattos áramszállításokat tegyenek lehetővé Európából. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Volodimir Kudrickij hozzátette, miszerint speciális mechanizmusokra van szükség ahhoz, hogy ezeket az importokat meg lehessen valósítani, ugyanis az áram ára jóval magasabb Európában, mint Ukrajnában – írta a Newsweek.

A Rada közleménye szerint Olekszandr Kornienko, az ukrán parlament elnökhelyettese azt is elmondta, hogy Dél-Korea 20 nagyfeszültségű generátort és öt mini-exkavátort fog biztosítani, várhatóan december 12-től.

A legkiszolgáltatottabbak vannak a legnagyobb veszélyben

Oroszország októberben számos csapást mért az ukrán energetikai infrastruktúrára, ami erőteljes aggodalmakat váltott ki a tél közeledtével, ugyanis ez az évszak általában nagyon hosszú és hideg Ukrajnában, amikor a hőmérséklet akár -20 Celsius-fokig is süllyedhet.

Emiatt Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azzal vádolta Moszkvát, hogy megpróbálja „behódolásra fagyasztani az országot”, miután kudarcot vallott a folyamatban lévő inváziójában.

Majd arra figyelmeztetett, hogy az orosz támadások miatt ukránok milliói maradhatnak télen megfelelő áram-, fűtés- és vízellátás nélkül, kiemelve, hogy a „legkiszolgáltatottabbak fogják a legsúlyosabb árat fizetni”, ezért mihamarabb cselekedni kell.