Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,374 $

Csúszhat a magyar EU-pénzek brüsszeli jóváhagyása, Ukrajnára is gondolni kell

Ha a november 22-i bizottsági ülésen nem kerül sor a döntés meghozatalára, december 6-ig még kevesebb idő marad, hogy ennek kapcsán előbbre jussanak.

...svg content...Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Irakli Garibashvili georgiai kormányfőt a Karmelita kolostorban 2022. október 27-én. MTI/Benko Vivien Cher
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Bizottság valószínűleg nem fog a jövő hét folyamán döntést hozni a Budapest által beküldött beruházási és reformjavaslatokról, ami több szempontból is problémát jelent.

A lap beszámolója alapján az Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a hazánknak szánt helyreállítási forrásokat a jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt, ám ez azzal fenyeget, hogy más sürgős prioritások, köztük az Ukrajnának nyújtott segélyek elmaradnak. Soron kívül Záporok és zivatarok várhatók pünkösdhétfőn, néhol még jégeső is lehet

Ha azonban a november 22-i bizottsági ülésen nem kerül sor a döntés meghozatalára, akkor az uniós pénzügyminisztereknek még kevesebb ideje marad rá, hogy ezt értékeljék az év utolsó, december 6-i ülése előtt.

Ekkor az uniós kormányoknak jóvá kell hagyniuk Magyarország tervét, különben Budapest elveszíti a források 70 százalékát (ez közel 4,1 milliárd eurós veszteség lenne), azonban a tagállamok már korábban nyilvánvalóvá tették, hogy időre van szükség a magyar terv megfelelő értékeléséhez.

Más prioritások is vannak

December 6-án a Kijevnek szánt forrásokra is rá kell bólintaniuk, ám a magyar ügy késése gátolhatja, hogy Ukrajna január után is megkapja a neki szánt szükséges összeget – derül ki a Mandiner beszámolójából.

„A prioritás az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon”

– mondta egy diplomata.

Egyes tisztviselők és diplomaták viszont arra számítanak, hogy az EU támogatni fogja a magyar tervet, s ezáltal hazánk 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz jutna.