Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,10 Ft
Euró
388,38 Ft
Font
450,95 Ft
Bitcoin
62,238 $

NATO: nincs jele annak, hogy a lengyelországi rakétacsapás szándékos lett volna

A vizsgálat még folyamatban van, a NATO pedig nem tesz elhamarkodott lépéseket, de azért leszögezték: a lengyelországi incidens nem Ukrajna hibája. 

Fotó: Jens Stoltenberg, a NATO fõtitkára sajtóértekezletet tart a szervezet brüsszeli székházában 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyûltek össze, miután az elõzõ nap feltehetõleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Európa

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Megszólalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, aki elmondta, hogy a lengyelországi rakétacsapás kivizsgálása „folyamatban van”, de „semmi jel nem utal arra, hogy ez szándékos támadás eredménye lett volna”, ahogy arra sem, hogy Oroszország csapást akarna intézni NATO-országok ellen. 

„Előzetes elemzésünk szerint az incidenst valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta okozta, amelyet az ukrán terület védelmére lőttek ki az orosz cirkálórakéta-támadások ellen” Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

– jelentette ki. 

„De hadd legyek világos, ez nem Ukrajna hibája. A végső felelősség Oroszországot terheli, mivel folytatja az Ukrajna elleni illegális háborúját” – tette hozzá.   

A NATO főtitkára nem szívesen rangsorolja az eseményeket 

Szót ejtett arról is, hogy „a NATO egységesen áll”, és mindent, ami szükséges,  megtesz annak érdekében, hogy megvédje valamennyi szövetségesét – írja a Sky News

Az európai légvédelemről szólva azt mondta, hogy a NATO „jelentősen növelte” a jelenlétét Európa keleti részén, beleértve a légvédelmet is, de még „sok különböző rendszerre van szükségünk a cirkálórakéták, a ballisztikus rakéták, de a drónok elleni védelemhez is” – emelte ki.   

Arra a kérdésre, hogy a tegnap esti lengyelországi incidens volt-e a „legintenzívebb” pillanat, amelyet a NATO eddig az ukrajnai háború során tapasztalt, a következőt mondta: „mindig óvatos vagyok a különböző incidensek rangsorolásával”.

Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A Nemzeti Választási Bizottság több mint négy millió forint bírságot szabott ki a határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt.