Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Zelenszkij Herszonban: fontos, hogy támogassuk a lakosságot

Az ukrán elnök személyesen látogatott el hétfő délelőtt a nemrég felszabadított Herszon városába, s egy rövid beszédet intézett az ukrán fegyveres erőkhöz.

Herszon oroszoktól való visszavételét ünneplik ukránok a dél-ukrajnai Odesszában 2022. november 12-én. Az előző nap az orosz fegyveres erők befejezték egységeik visszavonását Herszon városából és átcsoportosítását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő délelőtt személyesen látogatott el Herszonba, ahol mintegy 30 percet töltött a pár nappal ezelőtt felszabadított város lakóival, valamint az ukrán katonákkal.

A katonákhoz intézett rövid beszédében úgy fogalmazott, „továbblépünk”, kiemelve, hogy: Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Készen állunk a békére, az egész országunk békéjére.”

Köszönetet mondott a NATO-nak és Ukrajna többi szövetségesének a háború során nyújtott segítségükért, s kiemelte, hogy az Egyesült Államokból érkezett HIMARS rakéta-sorozatvető rendszerek nagyban hozzájárultak Ukrajna háborús erőfeszítéseihez.

Sokan gyűltek össze a város főterén az ukrán elnök látogatásának hírére, köztük gyermekes szülők babakocsival. A legtöbben ukrán zászlót lengettek, míg mások magukra tűzték a zászlót. Zelenszkij úgy fogalmazott, „nagyon boldog vagyok”, hangsúlyozva, hogy a helyiek már nagyon várták az ukrán hadsereget.

Rámutatott, azért is tartotta rendkívül fontosnak, hogy személyesen látogasson el Herszonba, hogy ily módon is kifejezze támogatását a lakosoknak, akik mintegy 8 hónapig tűrték az orosz megszállást, s így akarta megmutatni a helyieknek, hogy „mi valóban visszatérünk és kitűzzük a zászlónkat”.

Egy újságíró arról kérdezte az ukrán elnököt, hogy az ukrán erők mely területre nyomulhatnak előre legközelebb, mire Zelenszkij kijelentette, egyértelműen nem Oroszország a cél, mivel Ukrajnát nem érdekli más országok területe.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.