Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

Népszava: közel 200 helyen szüntetné meg a kormány a háziorvosi ügyeletet

A hírek szerint drasztikus átalakítás jöhet, ami azt jelentené, hogy hétköznaponként 90 ezer emberre, hétvégenként pedig 60 ezerre jutna egy orvos.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Népszava birtokába jutott tervezet szerint a háziorvosi ügyeleti rendszert is átalakítaná a kormányzat, amely által az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bíznák a feladat megszervezését, Budapestet leszámítva.

Így a jövőben országosan 81 járásnak lenne 102 ügyeleti központja a mostani csaknem 300 helyett, amelyből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt ellátóhely, 60 pedig vegyes, felnőtteket és gyermekeket is fogadó lenne. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Megyénként 3-4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne, több megyében pedig a mostani közel tucatnyi orvosi ügyeleti pontból mindössze néhány maradna meg, ám a koncepciót bírálók szerint ez komoly problémát jelentene a kisebb falvakban.

Több szempontból is kockázatosnak tűnik a dolog

Az új rendszer alapján a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon pedig beosztható lenne a járási egészségközpontba ügyelni, vagyis a becslések szerint járásonként 1,5-2 hétköznapi délutános műszak jutna egy-egy háziorvosra.

Majd este tíz után, a teljes ügyeleti időben az OMSZ diszpécserközpontja osztályozná a feladatokat, valamint „jelezné a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt”, az új koncepció viszont nem tartja fontosnak, hogy az ország valamennyi járásában működjön az alapellátási ügyelet.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy eddig 40 ezer lakosra jutott egy orvos, ha azonban a terv megvalósul, a későbbiekben ez úgy változna, hogy hétköznaponként 90 ezer emberre, hétvégenként pedig 60 ezerre jutna egy felsőfokú végzettségű ellátó.

Minden várakozást felülmúlt a NASA új kommunikációs rendszere

226 millió kilométerről kaptak üzenetet az egyik szondájuktól.

Divat, pénzkidobás vagy tényleg hatékony a szemránckrém? Szakértők válaszolnak

A szemkörnyékápolók hatékonyságát illetően megosztóak a vélemények: van, aki imádja őket, míg más azt gondolja, hogy nem sok hasznuk van. Most szakértők mondták el, mit érdemes tudni ennek kapcsán.