Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

A magyarok jelentős részének alig egy hónapra lenne elegendő a megtakarítása

A lakosság alig több mint harmada érzi magát anyagilag biztonságban, a legtöbb család pedig készpénzben tartja a megtakarításait.

Fotó: Pixabay
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A Portfolio megbízásából, mintegy 1000 fő bevonásával készített reprezentatív kutatással a megtakarítási szokásokat, az arról való ismereteket, valamint a pénzügyek intézésére vonatkozó jövőbeli várakozásokat mérték fel.

A Datalyze kutatásából kiderült, hogy a lakosság alig 31%-a érzi magát anyagi biztonságban, 69% pedig nem igazán, vagy egyáltalán nem. A legveszélyeztetettebb csoportba a nők, a 40-64 év közöttiek, valamint az alapfokú végzettségűek tartoznak. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az otthon tartott készpénz még mindig népszerű

Csupán a válaszadók 18%-a rendelkezik legalább 6 hónapra elegendő megtakarítással, 61%-uk viszont csak egy hónapig tudná fenntartani magát a spórolt pénzükből. A nők 49, az alapfokú végzettségűek 56%-a gyakorlatilag hónapról-hónapra él.

A válaszadók fele úgy véli, hogy legalább kétévnyi megtakarítás lenne elegendő az anyagi biztonság eléréséhez, akik viszont jelenleg is 6 hónapnál tovább tudnának megélni a spórolt pénzükből, azok úgy vélik, hogy ez minimum 5 év.

Sokatmondó adat, hogy a válaszadók 70%-a nem elégedett anyagi helyzetével, a legtöbben (23,2%) úgy vélik, hogy többet kellene spórolniuk, 19,5% pedig a tudatosabb megtakarítási formában látja a megoldást.

A válaszadók 20,6%-ánál még mindig az otthon tartott készpénz a legkedveltebb megtakarítási forma, mögötte 11,7%-kal a bankbetét, 11,6%-kal pedig az állampapír végzett, 9,4%-ot kapott a valuta, a befektetési célú ingatlan alig 6,3%-on állt.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.