Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,66 Ft
Euró
389,50 Ft
Font
453,92 Ft
Bitcoin
61,771 $

Ujhelyi szerint az EU-s pénzek megérkezésével sikerül gúzsba kötni a magyar kormányt

A korábbi MSZP-s képviselő elmondta, hogy neki is sok munkája van abban, hogy az EU még többet követelt Magyarországtól a pénzekért cserébe.  

Fotó: Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselõje beszél a Huawei European Innovation Day 2022 elnevezésû, a Huawei Technologies Hungary éves nemzetközi csúcstalálkozóján és konferenciáján a Várkert Bazárban 2022. szeptember 27-én. MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Ujhelyi István a Menedzsment Fórumnak adott interjút, amelyben természetesen szóba került az EU-s pénzek ügye. A képviselő elmondta, hogy annak szurkol, hogy „maradéktalanul megjöjjön minden európai forrás, mert olyan nyomorúságos helyzetben van a magyar társadalom és gazdaság, hogy falat kenyérként van szükségünk az uniós pénzekre”. 

Ráadásul „ha megjön a pénz, az azt is jelenti, hogy a magyar kormányt sikerült kicsit gúzsba kötni az előző 12 évhez képest”.  Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

„Reálisnak mégis azt tartom, hogy súlyos veszteségeket fogunk elszenvedni a kormány miatt”

– jelentette ki. 

Elmondta, hogy nekik is sok munkájuk van a csomagban, „erre példa a pedagógus-életpálya finanszírozása, ami a kormány előző csomagjában meg sem volt említve, és nekünk sikerült a Bizottság és Navracsis tárgyalásainak sikeres lezárásaként belepakolni egymilliárd eurós értékben”.  

Úgy gondolja, hogy „ezt a partnerségi megállapodást (a hétéves uniós költségvetés forrásainak felhasználásáról) még novemberben alá fogjuk tudni írni”, függetlenül a jogállamisági eljárástól, ugyanis „itt szakmai kifogások voltak. Nem ismerem a program 100 százalékát, de annyit tudok róla, hogy a kormány számos dologban engedett, így alá lehet írni a megállapodást”.   

Hozzátette, hogy szerinte „meg fog születni a megállapodás, hiszen azt az Európai Unió mégsem mondhatja, hogy »tudjuk, hogy úgysem tartjátok majd be az új törvényetek«. De a Bizottság beépíti majd a megállapodásba a 3 havonta kötelező monitoringot”. 

Ráadásul a „magyar közvélemény egy része azt hajtogatja, hogy »minden pénzt meg kell vonni Orbántól«”, de Ujhelyi szerint erre rámenne az ország. „Sokkal fontosabb nekünk az a rendszer, ahol jönnek a pénzek, de közben az EU folyamatosan ellenőrzi, hogy valóban függetlenül működnek-e a most függetlennek ígért intézmények”.     

„Most az Európai Unió védi ezzel a magyar állampolgárok érdekeit a saját kormányukkal szemben”

– jelentette ki.