Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,95 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
453,81 Ft
Bitcoin
63,969 $

15 kis méretű atomerőművet telepítene Angliában a Rolls-Royce

Meglepő ötlettel és elképzeléssel állt elő a főleg autógyártásáról ismert brit vállalat.

Greenbox

Szabó Kata

Szerkesztő

Úgy tűnik, bővíteni kívánja tevékenységi körét a Rolls-Royce, ugyanis a luxusautók és sugárhajtóművek gyártása mellett atomerőművek építésébe is belefogna.

A brit gyártó 10-15 kisebb méretű reaktort telepítene Anglia szerte, a projekttel pedig már 2019-re végezne. A BBC értesülései szerint 10 hektáros területeken épülő, másfél hektár méretű erőművekről lenne szó, amiből akár minden város kaphatna egyet, igaz, ebben az esetben alighanem a terrorveszély szintje is megnőne. Soron kívül Saját házában késeltek halálra egy várandós nőt, nagy erőkkel keresik a tettest

Számos más országhoz hasonlóan Nagy Britanniában is 2050-re szeretnék elérni a klímasemlegesség határát, amiben az erőművek akár segíthetnének is, ám szakértők úgy látják, sokkal gazdaságosabb nagyobb erőművet építeni, mint több kisebbet, ezért közel sem biztos, hogy a projekt végül megvalósul.

Az utóbbi években több jelentős nukleáris projekttel is felhagytak, ugyanis a területen jártas Toshiba és Hitachi japán vállalatok sem tudtak megfelelő mértékű pénzügyi alapot biztosítani azok elindításához. A dolgok pedig hamar változhatnak, amire jó példa a Somersetben épülő erőmű is, melynek végső költsége a tervezettnél 3 milliárd fonttal került többe.

A Rolls-Royce meglátása szerint mindenesetre az ő megoldásuk ezt a problémát is kiküszöbölné, ugyanis Paul Stein, a gyártó technológiai részlegének vezetője szerint előregyártott elemekkel dolgoznának, amiket a helyszínen aztán összecsavaroznának. Mivel az elemek legyártásakor fejlett hegesztési technológiát és robotokat is használnának, a költségek is alacsony szinten maradnának.

Paul Dorfman, a UCL (University College London) professzora ugyanakkor úgy látja, az előregyártott elemek hibái később a telepítésre kerülő összes reaktorban jelentkezhetnek, azok javítása pedig olyan költségekbe kerülhet, amit a korábban megspórolt összeg már nem tud majd fedezni.

Dzsudzsákék sem tudták megállítani a Ferencvárost, kiütötték a Debrecent

A Debrecen sem tudott mit kezdeni a Ferencvárossal, 4-1-es vereséget szenvedtek, és távolabb kerültek a dobogótól.

Ezekkel a gólokkal lett bajnok a Real Madrid (videó)

A Real Madrid meccse nem volt a legsimább a Cadiz ellen, mégis 3-0-ra nyertek, majd a Barcelona vereségével bajnoki címet ünnepelhettek.

Életveszélyes állapotba került két gyermek egy ceglédi autóbaleset miatt

Többeket mentőhelikopterrel vittek kórházba a Cegléden történt súlyos baleset miatt, két gyerek életéért küzdenek az orvosok.