Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,94 Ft
Euró
387,50 Ft
Font
451,72 Ft
Bitcoin
65,567 $

Legalább 10 rakétát lőtt ki Észak-Korea szerdán, légiriadót fújt Dél-Korea

Legalább tíz különböző típusú rakétát lőtt ki szerdán Észak-Korea, ami egyúttal történelmi jelentőséggel is bír.

...svg content...Fotó: Észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néznek emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. október 28-án, miután Észak-Korea újabb, egyelőre azonosítatlan ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába. Az újabb fegyverkísérletet a kommunista ország közvetlenül azt követően hajtotta végre, hogy találkozott a japán, az amerikai és a dél-koreai külügyminiszter-helyettes. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Dél-Korea hivatalos tájékoztatása szerint Észak-Korea legkevesebb tíz különböző rakétát engedett fel a levegőbe szerdán a keleti és a nyugati partjairól. A dél-koreai hatóságok azt mondják, Észak-Korea felosztása óta ez az első alkalom, hogy észak-koreai ballisztikus rakéta húzott el Dél-Korea felségvizei felett, az északi határvonaltól délre.

Miután észlelték a rakétakísérletek sorozatát, légiriadót rendeltek el a Koreai-félszigettől mintegy 120 kilométerre keletre fekvő dél-koreai Ulleungdo-szigeten. Az egyik rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta például a szigettől 167 kilométerre északnyugatra található nemzetközi vizekre zuhant.

A CNN számításai szerint idén már 29 rakétakilövésnél jár Észak-Korea, és legutóbb közvetlen azután hajtottak végre kilövéseket, hogy az USA és Dél-Korea megkezdte az „Éber vihar” névre keresztelt közös hadgyakorlatukat.

A hadgyakorlatban az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint 240 repülőgép és több ezer katona vesz részt mindkét országból. A legutóbbi rakétakilövések pedig egyértelmű üzenetet fogalmazhatnak meg a hadgyakorlatra, amivel Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szimplán erőt fitogtat.

Az ENSZ nukleáris megfigyelő szervezetének vezetője nemrég arra figyelmeztetett, hogy Phenjan nukleáris kísérletekre készülhet. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője kevesebb mint egy héttel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy nagyon-nagyon szorsan figyelik az eseményeket, és remélik, nem történik meg a kísérlet, de a jelek mást mutatnak.

Japán szintén aggodalmát fejezte ki a helyzet miatt, és a nemzetbiztonsági tanács mielőbbi összehívását szorgalmazta. Erről Fumio Kishida japán miniszterelnök beszélt, aki hozzátette, Észak-Korea példátlanul nagy gyakorisággal indít rakétákat.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.

Orbán Viktor fontos bejelentéseket tehet péntek reggel, Robert Fico is téma lesz

Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel élő interjút ad a Kossuth Rádió vendégeként, minden bizonnyal a Robert Fico ellen elkövetett merénylet lesz az egyik fő téma.