Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,981 $

Több módszerrel is drasztikusan csökkenthető az otthoni áramfogyasztás

Az elektromos kés, a kenyérszeletelő, a mikró és az elektromos fogkefe sokak szerint azon eszközök közé tartozik, amelyek valójában teljesen szükségtelenek vagy egyszerűen helyettesíthetők.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a GreenDependent Intézet közös tippjeivel drasztikusan csökkenthetjük az otthoni áramfogyasztást, ha pedig alaposan szétnézünk, akár arra is fény derülhet, hogy a kelleténél jóval több feleslegesnek tartott eszközzel rendelkezünk.

Az Eurostat adatai szerint a háztartásokban használt világítás és elektromos berendezések energiafogyasztása 2020-ban már 13,2 százalékára nőtt a teljes háztartási fogyasztásnak, holott ez az arány még csak 9,2 százalék volt 2016-ban. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Ez azt is jelentheti, hogy túl sok árammal működő gépet használunk otthon – a wifi-routertől, laptoptól, mobiloktól, tévétől kezdve a botmixeren, fagyasztón, hűtőn át egészen a lábmasszírozóig és a hajnyíróig -, amelyek pontos számát talán meg sem tudnánk mondani elsőre.

Ennek kapcsán az E.ON EnergiaKözösségek program résztvevői 2019 és 2022 között végeztek felméréseket, amelyekből kiderült, hogy a háztartási gépek átlag száma 28 gép/háztartás, de némely esetben 60-70, valamint 100 fölötti szám is kijött.

A 281 háztartás összesen 8499 gépet birtokolt, amelyek nagyrészét a megkérdezettek 47 százaléka egyáltalán nem használja, ha pedig jobban átgondolták volna a vásárlást, valószínűleg meg sem vették volna őket, emellett átlagosan közel harmadával több gépük van otthon, mint azt eredetileg gondolták.

Számos eszközt lehet könnyűszerrel helyettesíteni

A közvélemény-kutatásban résztvevők saját háztartásukra nézve összegyűjtötték, mik lennének azok az elektromos használati tárgyak, amelyek feleslegesek vagy könnyen helyettesíthetők, s itt az elektromos kés, a kenyérszeletelő, a mikró és az elektromos fogkefe merült fel legtöbbször.

A Magyar Nemzet szerint ezáltal a fogyasztáscsökkentés első lépése lehet, hogy minél jobban redukáljuk az elektromos eszközeinket, és csak a legfontosabb feladatokhoz használunk áramot, valamint energetikai szempontból hatékonyabb gépekre – pl. hűtő, mosógép – ruházunk be.

Ám mielőtt a csere mellett döntenénk, azt is érdemes mérlegelni, hogy valóban szükség van-e az adott eszközre, vagy tudjuk-e valamilyen szinten csökkenteni mellette az áramhasználatot (készenléti állapotok kiiktatása, ritkán használt gépek megosztása, javíttatás), illetve egy felújított gép beszerzésén is el lehet gondolkodni.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.