Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,777 $

Hat atomfegyverekkel felszerelt bombázót vinne az USA Ausztráliába 

Az ausztrál védelmi minisztérium nem kommentálta a jelentést, az USA viszont erőt akar demonstrálni azzal, hogy a világ azon részébe is nukleáris fegyvereket visz. 

Fotó: EPA/JOSE SENA GOULAO
Észak-Amerika

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az Amerikai Egyesült Államok hat nukleáris fegyverekkel felszerelt B-52-es bombázót készül küldeni egy észak-ausztráliai légi bázisra – jelentette az Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Az ABC amerikai dokumentumokra hivatkozva hétfőn arról számolt be, hogy Washington részletes terveket készített a repülőgépek számára külön létesítmények építésére a Tindal légibázison, mintegy 300 kilométerre délre Darwin városától az ausztráliai Északi Területen.

Az ausztrál védelmi minisztérium nem kommentálta a jelentést, de az amerikai légierő azt mondta a műsorszolgáltatónak, hogy a bombázók Ausztráliába telepítésének képessége „erős üzenetet küld ellenfeleinknek arról, hogy képesek vagyunk halált okozó légi erőt alkalmazni” – írja az Al Jazeera

A lépés üzenet lehet Kínának Tajvan miatt 

Az elemzők úgy vélik, hogy a lépés egy figyelmeztetés Kínának, ugyanis az amerikaiak attól tartanak, hogy az megszállhatja Tajvan szigetét.

A Kínával szembeni feszültségek miatt Észak-Ausztrália kulcsfontosságú védelmi csomóponttá vált az Egyesült Államok számára, ráadásul úgy tudni, hogy további 1 milliárd dollárt szán a térségben lévő katonai eszközeinek korszerűsítésére.

Washington vonatkozó tervei között szerepel egy „századműveleti létesítmény”, amelyet az Északi Terület száraz évszakában használnak, egy szomszédos karbantartó központ és egy parkoló a hat B-52-es számára. 

Az amerikai légierő legfontosabb gépeit küldi Ausztráliába 

A Boeing által tervezett és épített B-52-es a repülőgépgyártó szerint az Egyesült Államok legharcképesebb bombázója. A nagy hatótávolságú bombázó az amerikai légierő gerincét képezi, és egyaránt képes nukleáris és hagyományos fegyverek bevetésére.

Az amerikai légierő szerint az, hogy Ausztrália képes fogadni a bombázókat és közös gyakorlatokat tartani, azt mutatja, hogy „mennyire integrált a két légierő”. A bejelentett lépés valószínűleg felerősíti a Kínával szembeni feszültséget.

Peking gyorsan elítélte az Ausztrália, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között 2021-ben aláírt korábbi védelmi paktumot, amely azt javasolta, hogy Canberra először kapjon technológiát nukleáris meghajtású tengeralattjárók építésére.

Akkor a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta akkor, hogy az AUKUS-paktum azzal a kockázattal jár, hogy „súlyosan károsítja a regionális békét” és „fokozza a fegyverkezési versenyt”.

Ennyivel drágább jelenleg az üzemanyag Magyarországon a régiós átlagnál

Még mindig szemmel látható a különbség.

Az Arsenal újabb nyomás alá helyezheti a Manchester Cityt, élőben adja a tv

Az Arsenal és a Manchester City is pályára lép szombaton az angol bajnokságban, és lehetséges, a Liverpoolnak már nincs reális esélye a címre.