Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,584 $

Megjelentek az első, III. Károly király képmásával ellátott brit pénzérmék

A Királyi Pénzverde más, Károly képmásával ellátott érméket is ver majd, de a II. Erzsébet portréjával ellátott pénzek sem tűnnek el egyhamar.

Fotó: A Brit Királyi Pénzverde által közreadott kép az új ötfontos érméről, amelyen III. Károly brit uralkodó portréja látható a Londonban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 30-án. A Bank of England tájékoztatása szerint 2024 közepén kezdik meg forgalomba bocsátani a 74 éves király portréját viselő fontbankjegyeket, de egyelőre a néhai királynő portréját viselő érmék is forgalomban maradnak. Nagy-Britanniában 1952 óta nem adtak ki olyan érméket, amelyeken nem a királynő arcképe szerepelt. Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 27 milliárd pénzérme van forgalomban II. Erzsébet arcmásával. MTI/EPA/Brit Királyi Pénzverde/Tom Harrison
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Decembertől kerülnek pénzforgalomba az új érmék, amelyekből 9,6 millió darabot készít a Királyi Pénzverde, az egyik lényeges változást pedig az jelenti, hogy az ötvenpennys egyik oldalára III. Károly portréja, a hátuljára pedig II. Erzsébet képmása került.

Sok brit most először tapasztalja meg, hogy más uralkodó portréja fog szerepelni a pénzérmén, mint ami eddig megszokott volt, ugyanis a királynő 70 évig ült a trónon, ez idő alatt pedig nem változott a fizetőeszköz külleme. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Egy másik fontos különbség, hogy a király – édesanyjával ellentétben – nem visel koronát a portrén, s ennek kapcsán Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde gyűjtői szolgáltatásokért felelős igazgatója is elmondott néhány dolgot.

„Elég gyakori, hogy a férfi uralkodók nem viselnek koronát az érméiken, mint ahogyan III. Károly édesapja és nagyapja esetében is történt. A női uralkodóknál viszont az a megszokott, hogy sokkal több koronaékszert viselnek, tehát tiarát, koronát és ékszereket is” – mondta.

Személyesen III. Károly hagyta jóvá az új érmét

A harmadik lényeges változás, hogy a király másik irányba néz az érméken, mint a királynő, bár ez minden új uralkodói képmással vert pénzérme esetében így történik – derül ki a Sky News beszámolójából.

Az új érmét személyesen a király hagyta jóvá, miután Martin Jennings megtervezte, aki szerint ez nem csak egy portré III. Károlyról, ugyanis tartalmaznia kell a királyi szerepet is, amely éveken át fennmarad majd.

A Királyi Pénzverde más, Károly képmásával ellátott érméket is ver majd, de a II. Erzsébet portréjával ellátott pénzek sem tűnnek el egyhamar, ugyanis csak akkor fogják lecserélni őket, amikor már túlzottan megsérültek vagy elhasználódtak.