Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,35 Ft
Euró
388,23 Ft
Font
452,67 Ft
Bitcoin
63,228 $

Több szálloda is ideiglenesen bezár Románia egyik leglátogatottabb fürdőhelyén

Egy háromszéki idegenforgalmi vállalkozó arra számít, hogy a panziósok egy része is be fogja dobni a törölközőt, és inkább eladja a vállalkozását egy ilyen helyzetben.

Fotó: Unsplash
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hírek szerint több szálloda is az ideiglenes bezárás mellett döntött Románia egyik leglátogatottabb fürdőhelyén, a Félix-fürdőben. Az Internațional és a Nufărul szállodák november 1-től, a Poienița és a Mureșul november 21-től, a Lotus pedig december 5-től nem fogad vendégeket.

A létesítményeket üzemeltető SCT Felix Rt. úgy tervezi, hogy december 21-én nyitja újra őket, s ennek kapcsán Florian Serac, a vállalat igazgatója azt nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak, hogy nem volt más választásuk. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

„Kénytelenek vagyunk meghozni ezt az intézkedést, máskülönben az energiával kapcsolatos kiadások elvinnék a teljes nyereséget. Senki nem gondol arra, hogy nem zárhatom el a fűtést azokban a terekben, ahol áthaladnak a vendégek fürdésből jövet, vagy, hogy nem kapcsolhatom le a világítást a fél szállodában azért, hogy kevesebbet fizessek” – mondta.

Bár az áraikat 15-20 százalékkal megemelték, még ez sem elég, ha az áram ára 0,35 lej/kWh-ról 4,7 lej/kWh-ra emelkedik, ahogy az hírek szerint várható. Erről a President Hotel tulajdonosa, Dumitru Fechete azt mondta, korábban 120-150 ezer lejes (10-12,5 millió forint) villanyszámlákat fizettek, most azonban már havi 400 ezer lejt (33,6 millió forint).

A vendégek sokallják az áremelést

Az Erdélyi Szigethegységben szintén bezárnak egyes szálláshelyek, egy aranyosláposi panzió tulajdonosa pedig kifejtette, hogy a hétvégén egy raklapnyi pelletet tüzelnek el, amely 2 két éve 1800 lej volt, most pedig 3000, miközben azt sem lehet tudni, hol a drágulás vége – írta a Maszol.

Állítása szerint egy korrekt ár, amely fedezi a személyzeti kiadásokat, a fűtés és az élelmiszerek költségeit, 500 lej volna egy éjszakára, ám a vendégek ezt soknak tartják, mivel tavaly 300 lejbe került egy szoba ára félpanziós ellátással, így marad a bezárás.

Egy háromszéki idegenforgalmi vállalkozó, Daragus Attila sem optimistább ilyen szempontból, aki úgy véli, nem lesz könnyű átvészelni az idei telet, emellett arra számít, hogy a panziósok egy része be fogja dobni a törölközőt, és inkább eladja a vállalkozását egy ilyen helyzetben.

„Végeztem egy számítást: ahhoz, hogy nullára jöjjek ki, az 50 szobám közül 10 állandóan tele kellene legyen. A bezárás nem megoldás, mert adót akkor is fizetned kell, csak üríti a zsebedet. Ha a személyzetet nem fizetem, akkor elmegy, s lehet, hogy a szilvesztert nem lesz kivel megcsinálnom” – tette hozzá.