Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,135 $

Orosz védelmi miniszter: sikeresen befejeződött a részleges mozgósítás

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken az orosz elnöknek jelentve közölte, hogy sikeresen elérték céljukat és mind a 300 ezer embert besorozták a részleges mozgósítás keretében.

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban, a 300 ezer fős mobilizációs tervet sikerült teljesíteni – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Rosszija 24 hírtelevízióban pénteken bemutatott felvétel szerint.

Sojgu közölte, hogy 82 ezer sorköteles megkapta a kiképzést és az ukrajnai harci övezetben tartózkodik. A tárcavezető szerint 41 ezer katonát aktív alakulatok már állományba vettek. Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

„A 300 ezer fős célt teljesítettük, további mozgósítási cél nincs” – mondta Sojgu Putyinnak a Moszkvához közeli novo-ogarjovói államfői rezidencián, hozzátéve, hogy a behívók kiküldése lezárult.

„Jelenleg 218 ezer mozgósított a gyakorlótéren tökéletesíti a képességeit” – tette hozzá.

Állítják, „különös figyelmet fordítottak a mozgósított katonák felkészítésére”

Mint mondta, a katonai nyilvántartó és sorozóirodák a továbbiakban csak önkénteseket és szerződéses szolgálatra jelentkezőket toboroznak. Állítása szerint különös figyelmet fordítottak a mozgósított katonák felkészítésére, mielőtt a „különleges katonai művelet” övezetébe küldték őket.

A miniszter arról is beszámolt, hogy több mint 27 ezer vállalkozót és a végrehajtó hatalom több mint 1300, különböző szintű tisztségviselőjét mozgósították. Az önkéntesek számát 13 ezerben nevezte meg. Közölte, hogy a „különleges katonai művelet” részvevői mind megkapják a veteránstátust.

A találkozón Putyin hangsúlyozta, hogy csak jól kiképzett, mozgósított katonákat szabad a frontra küldeni. Mind az elnök, mind a miniszter kitért rá, hogy a mozgósítás elején több helyen gondok voltak a katonák a felszerelésével, ellátásával és illetményével kapcsolatban. Sojgu szerint ezeket a problémákat mostanra kiküszöbölték.

(MTI)