Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,981 $

Vlagyimir Putyin megtartotta éves beszédét Moszkvában – részletek

Az orosz elnök megtartotta éves beszédét Moszkvában, melynek során szót ejtett a globális politikai helyzetről, a Nyugatról, a háborúról, de még Tajvant is megemlítette.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Babuskin
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Putyin azzal kezdte beszédét, hogy meglátása szerint a Nyugaton már „nincs egység”, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokban „számos lépés történt az eszkaláció felé”. Úgy fogalmazott, „felszítják az ukrajnai háborút, fokozzák a provokációkat Tajvan körül és destabilizálják a globális élelmiszer- és energiapiacot”.

Utóbbi kapcsán kijelentette, „az nem szándékos volt, ebben nem kételkedünk”, véleménye szerint ugyanis mindez „a rendszerszintű hibákból adódott”. A továbbiakban azzal vádolta a Nyugatot, hogy egy „veszélyes, piszkos és halálos játszmában” vesz részt, hozzátéve, hogy a Nyugat szerinte „ráerőlteti értékeit, a fogyasztói modelljét” a világra, és ezeket igyekszik „egységesíteni” globálisan.

Az éghajlatváltozásra kitérve annyit mondott, hogy ez a téma „eltűnt a címlapokról”, majd ismételten azzal vádolta a Nyugatot, hogy „ragaszkodik ahhoz, hogy mindenki feltétel nélkül elfogadja értékrendjét”, szerinte ugyanis „elvakította a gyarmatosítás”.

A Nyugat „osztatlan hatalma” a végéhez közeledik

Putyin beszédében állította, hogy a Nyugat „osztatlan uralmának időszaka a végéhez közeledik”, meglátása szerint pedig a következő évtized a második világháború óta „talán a legdöntőbb és legveszélyesebb” lesz.

Kritikáját a Nyugattal szemben azzal folytatta, hogy szerinte „a Nyugat képtelen egyoldalúan kormányozni, bármennyire is próbálkozik ezzel”.

„Nem vagyunk a Nyugat ellenségei”

Annak ellenére, hogy beszéde túlnyomó részében a Nyugatot ekézte, Putyin kijelentette, Oroszország nem tekinti magát a Nyugat ellenségének. Azonban leszögezte, országa „soha nem fogja eltűrni”, amit a Nyugat mond neki.

Úgy fogalmazott, Oroszország és a Nyugat, valamint a fejlődés egyéb központjai közötti párbeszéd „egyre fontosabbá válik az új világrendben”, állítva, hogy Oroszország „megpróbált kapcsolatokat kiépíteni a Nyugattal és a NATO-val”, hozzátéve, hogy megpróbáltak „barátkozni velük”.

Állította, hogy „a Nyugat arra törekszik, hogy sebezhetővé tegye Oroszországot”, kiemelve, hogy „Oroszország nem törekszik hegemóniára”. Hangsúlyozta, „Oroszország nem kihívója a Nyugatnak, hanem arra törekszik, hogy fenntartsa magának a fejlődés jogát”. Az Egyesült Államokat pedig azzal vádolta, hogy „fegyverként használja a dollárt”.

A cancel culture „megsemmisít mindent, ami él és kreatív”

Putyin szerint a nyugati kultúra „minden mást elnyom”, és „elfojtja a szabad gondolkodást”. Szerinte a „Nyugat a Kreml beavatkozását látja mindenben, ami Oroszországból származik”, kijelentve, hogy „egyszerűen nem háríthatják a felelősséget a Kremlre”.

Ezt követően Dosztojevszkijt idézve úgy folytatta, „a korlátlan szabadságból kiindulva eljutottam a korlátlan önkényuralomhoz” – meglátása szerint ugyanis a Nyugat „elérte ezt a pontot”. Hangsúlyozta, „a történelem mindent helyre fog hozni”, és „nem fogja eltörölni a globális kultúra legnagyobb és elismert zsenijeit”.

Ehelyett szerinte „azokat fogja eltörölni, akik nagyra tartják magukat”, akik úgy döntöttek, hogy bizonyos dolgok elfogadhatatlanok. Szerinte a Nyugatra már „a gyarmati idők óta jellemző, hogy azt gondolják, mindenki alantas, miközben csak ők tartoznak az elithez”.

A beszéd lezárását követően a közönség soraiban ülők kérdéseire válaszolt, az első kérdésre pedig, hogy kivel társul, azt mondta, „természetesen a néppel”. Ekkor példaként saját szüleiről beszélt, akik kapcsán úgy fogalmazott, édesanyja ápolónő, édesapja pedig éjjeliőr volt, akiknek nem volt szakképzésük, kijelentve, hogy „figyelem, hogyan élnek az egyszerű polgárok.”

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.