Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,52 Ft
Euró
392,12 Ft
Font
458,29 Ft
Bitcoin
62,491 $

Kínában is betiltják az egyszer használatos műanyagokat

Egyre több országban döntenek úgy, hogy drasztikus szabályozások segítségével korlátozzák a környezetet erősen megterhelő egyszer használatos műanyagok használatát.

Greenbox

Szabó Kata

Szerkesztő

Nemrég mi is megírtuk, hogy a Fidzsi-szigeteken január 1-től már tilos a műanyag zacskók gyártása és forgalomba hozatala, ám hasonló lépésekig nem kell ilyen messzire mennünk, hiszen az Európai Unió is fontolóra vette az egyszer használatos műanyagok betiltását.

A sor pedig tovább bővül, ugyanis Kínában is bejelentették, hogy 2020 végére tiltólistára teszik a műanyag étkészletek valamint fültisztító pálcikák gyártását és értékesítését, a lista pedig ezzel koránt sem teljes, hiszen a mikroműanyagot tartalmazó háztartási termékek is tiltólistára kerülnek, annyi különbséggel, hogy utóbbi termékek két évig még megtalálhatók lesznek az üzletekben. Soron kívül A hét első felében napsütés, a második felében esős és szeles lesz az idő

A műanyag zacskók és evőpálcikák esetében azonban nem ennyire elnéző a kormány, ezektől ugyanis a nagyobb városokban még az idén megszabadulnának, országos szinten pedig 2022-ig lenne lehetőség a megvásárlásukra.

Kína számára a korábban gondoltnál is nagyobb problémákat okoz a műanyagszennyezettség, ami annak fényében nem meglepő, hogy az ázsiai ország a világ műanyagtermelő országait felsoroló listán egyértelműen előkelő helyen áll. Mindezt jól szemlélteti az is, hogy az ország egyik legnagyobb szemétlerakójában ki kellett tenni a megtelt táblát, minderre pedig 25 évvel korábban került sor, mint azt a szeméttelep üzemeltetői korábban gondolták.