Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
356,52 Ft
Euró
385,58 Ft
Font
452,60 Ft
Bitcoin
67,048 $

A tojás ára egyre közeledik a lélektani határhoz: akár 150 forintra is drágulhat

Egy szakember elmondása szerint a későbbiekben valamennyivel lejjebb mehet majd a tojás ára, de több mint valószínű, hogy az eredeti szintre már soha nem fog visszatérni.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Minden jel arra utal, hogy a tojás havi drágulási ütemében hazánk Európa-bajnok lett, ugyanis a tojásárak 9,8 százalékkal emelkedtek augusztusról szeptemberre, miközben ez az érték még éves összehasonlításban is jelentősnek mondható.

Tavaly ilyenkor az Agrarszektor.hu 35 és 50 forint közötti árakról számolt be, amelyet a KSH adatai is alátámasztanak, mivel 2021 szeptemberében átlagosan 46,2 forintba került a 10-es kiszerelésű tojás darabja, idén szeptemberben pedig már 72,3 forint volt az átlagár. Soron kívül Semmi jele annak, hogy támadás következtében zuhant volna le az iráni elnök helikoptere

Ám itt még közel sincs vége, ugyanis az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint az október 10-16-i héten már 108 forintba került az M-es méretű tojás darabja, vagyis egy hét alatt 16 forinttal ment feljebb az átlagár.

Hetente emelkedik a tojás ára

Németh Zoltán, a tojástermelő Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, jelenleg 100-120 forint körül lehet a tojás átlagos fogyasztói ára, 90 forint alatt pedig már sehol sem lehet találni. Tapasztalatai szerint hetente 10-20-30 forintokkal emelkednek az árak.

Sajnálatos módon jelenleg nincs olyan aktuális gazdasági folyamat, ami ne járult volna hozzá a tojás drágulásához, legyen szó a háborúról, az energiaválságról, az aszályról vagy a forint gyengüléséről – számolt be a Forbes.

A szakember úgy véli, Magyarország csak 50-60 százalékban tudja saját forrásból fedezni a tojásfogyasztását, így importra szorul. Ezt eddig főképp Lengyelországból szereztük be, az orosz-ukrán háború kitörésével ugyanakkor fordult a kocka, mert a lengyelek Ukrajnából importáltak, ami elakadt.

Túl magas az árrés

A termelők a költségek növekedése mellett a kereskedelmi árrésekben látják a legnagyobb problémát, ennek kapcsán a hírportál egyik forrása elmondta, a kereskedők indokolatlanul magas árrésekkel dolgoznak.

Tapasztalata szerint a termelői árak 55-60 forint körül mozognak, amelyre a kiskereskedelmi szereplők ráteszik a 40 forintos haszonkulcsot, s végül így jön ki a 100 forint körüli fogyasztói ár, mindemellett Németh Zoltán reálisnak tartja, hogy már a jövő hónapban 150 forintba kerüljön egy darab tojás.

Bár ez még nem dőlt el, hiszen a háború és a forintárfolyam további alakulásától függ minden, ugyanakkor egy másik tojástermelő biztosra vette, hogy már nagyon közel járunk a lélektani határokhoz.

„Az meg fogja állítani a piacot, ha a 150 forintos tojás láttán már nem fognak bundás kenyeret vagy rántottát enni az emberek” – mondta.

A szakember végül arra utalt, a későbbiekben valamennyivel lejjebb mehet majd a tojás ára, de több mint valószínű, hogy az eredeti szintre már soha nem fog visszatérni, egy másik termelő pedig hozzátette, 15-20 forintos kereskedői árrés mellett a fogyasztó 65-70 forintért kaphatná meg a tojást.

Szentkirályi Alexandra: Karácsony ostobának nézi a budapestieket

Szentkirályi Alexandra most arról beszélt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester ostobának nézi a budapestieket.

Szeretetotthonból tűnt el egy 92 éves nyugdíjas

Jelenleg is keresik a rendőrök azt a 92 éves idős nyugdíjas nőt, aki egy szeretetotthonból tűnt el, és még csak életjelet sem ad magáról.