Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,81 Ft
Euró
389,48 Ft
Font
454,32 Ft
Bitcoin
64,329 $

Orbán Viktor: Mindszenty volt az, aki először nevén nevezte a gyermeket

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ezúttal nem a fővárosban, hanem Zalaegerszegen tartotta meg ünnepi beszédét 1956 alkalmából és részletesen beszélt Mindszenty József fontosságáról és szerepéről.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Belpolitika

Nagy Noel

Szerkesztő

Orbán szerint a magyarok tudták, hogy a forradalom közepette is szükségük van lelki támaszra, ezért szabadították ki Mindszentyt a kommunisták börtönéből. Mint fogalmazott, a börtönben eltöltött évek nem ejtettek csorbát lényeglátásán, sőt kiélesítették azt.

„Jól látta Mindszenty, hogy mit kell tenni, azt akarta, hogy Magyarország minden országgal és néppel barátságban éljen” Soron kívül Szentkirályinak elege van Karácsonyból: „Közpénzből készpénz lett”

Orbán Viktor szerint a magyar állam tartozik Mindszenty József emlékének és a zalai embereknek is, akiket előbb Trianon, majd a vasfüggöny szorított az ország peremére. Nem maradt el azonban a kormány fényezése sem: szerinte a „nemzeti kormány” sokat tett a városért, mert egymás után nőnek ki a gyárak.

„Méltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte”

Orbán Viktor kijelentette, hogy Mindszenty volt az, aki először nevén nevezte a gyermeket, ugyanis nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt. Hozzátette: meggyőződéssel vallotta, hogy mi nem vagyunk ellenségei senkinek sem.

„A mi igazi tragédiánk, hogy a kommunisták az őket támogató szovjet kalasnyikovok segítségével visszatértek, és béke helyett ott folytatták, ahol október 23-án abbahagyták: osztályharc, proletárdiktatúra, pártállam, politikai börtönök, kivégzések”

Megszólalt a martonvásári légibaleset egyik áldozatának édesanyja

Mint mondta, fiának nem temetése lesz, a tervek szerint búcsúztatón engedik el utolsó útjára.