Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Interpol: riasztóan megugrott a kiberbűnözés a járvány alatt

A nemzetközi rendőri szervnek tekinthető Interpol ismertette hétfőn, hogy nagyon „riasztó” arányban megugrott a koronavírus-járvány alatt elkövetett online bűncselekmények száma.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A nemzetközi rendőri szervnek tekinthető Interpol ismertette hétfőn, hogy nagyon „riasztó” arányban megugrott a koronavírus-járvány alatt elkövetett online bűncselekmények száma.

A koronavírus-járvány szélesebb körű kitörését követően szinte azonnal otthoni munkára rendeltek mindenkit, aki esetében ez megoldható volt. Az Interpol jelentése szerint azonban a kiberbűnözőknek több sem kellett, és már rögtön ugrottak kihasználni a helyzetben számukra rejlő lehetőségeket, természetesen valamilyen formájú haszonszerzés végett. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

A Lyon-központú szervezet szerint ugyanakkor nagy változás volt megfigyelhető a kiberbűnözők célpontjai tekintetében. Az eddigiek során főleg egyéneket céloztak meg különböző online bűncselekményekkel, viszont ez megváltozott, az új áldozati kört főleg a kis- és középvállalkozások, a kormányok és önkormányzatok, nagyobb vállalatok és a legfontosabb infrastruktúrákért felelősek alkotják.

Jurgen Stock, az Interpol főtitkára úgy fogalmazott, hogy a kiberbűnözők eddig példátlan sebességgel vezénylik le az online támadásokat az említett áldozati kör ellen, amelynek segítségével „ki tudják aknázni az ember félelmét, amit a koronavírus okozta instabil társadalmi és gazdasági helyzet táplál”.

Stock azt is hozzáteszi, hogy a megváltozott helyzet egészen új lehetőséget teremtett a bűnözők számára, mivel számos entitás egyszerűen nem foglalkozott eleget a saját kibervédelmi rendszerével, ezért nagyon sebezhetőek az összehangolt támadásokkal szemben.

A jelentés továbbá kitér arra is, hogy a kiberbűnözők számos alkalommal egészségügyi hatóságoknak vagy kormányhatóságoknak kiadva magukat adatlopásra alkalmas, koronavírussal kapcsolatos emaileket küldtek ki az aggódóknak, megszerezve ezzel érzékeny adataikat. Az egészségügyi intézetek és a kulcsfontosságú infrastruktúrák ellen pedig sokszor a működésüket megzavaró malware-támadásokat indítottak, több esetben kárt is okozva, legyen szó pénzügyi vagy időbeli kárról.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/kinai-hackertamadas-erte-a-vatikant/