Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,96 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
61,002 $

Mérföldkő: egy új AI képes pontosan megjósolni az új gyógyszerek mellékhatásait

Sci-fi filmekbe illő tudományos áttörésről számoltak be a tudósok: egy új mesterséges intelligencia képes arra, hogy pontosan megjósolja az új gyógyszerkészítményekre adott emberi reakciókat, így a mellékhatásokat is.

Fotó: Pixabay
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CUNY Graduate Center kutatócsoportja egy olyan mesterséges intelligencia-modellt hozott létre, mely jelentősen javíthatja a gyógyszerfejlesztési folyamatok során elvégzett klinikai vizsgálatok pontosságát, ezzel együtt pedig rendkívül komoly mértékben csökkentheti az eljárás idejét és annak költségeit is.

A Nature Machine Intelligence című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban bemutatott új modell, a CODE-AE névre hallgató AI képes arra, hogy szűrje az új gyógyszervegyületeket, és pontosan képes megjósolni az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat, illetve hatékonyságukat – számolt be a phys.org. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A CODE-AE-vel végzett tesztek során több mint 9000 beteget vizsgált meg a modell, és képes volt arra, hogy olyan személyre szabott gyógyszereket ajánljon nekik, melyekkel hatékonyabb módon kezelhetik betegségeiket: a kutatók eme tudományos áttörés nyomán arra számítanak, hogy e technológia jelentősen felgyorsítja majd a gyógyszerkutatás és a precíziós orvoslás folyamatát.

Több problémát is megoldhat a CODE-AE

Az új gyógyszerkészítményekre adott páciens-specifikus válaszok pontos és megbízható előrejelzése kruciális fontosságú a biztonságos és hatékony terápiás szerek felfedezéséhez, továbbá a már meglévő és használatban lévő gyógyszerek kiválasztásához is egy adott beteg számára.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy egyszerre etikátlan és kivitelezhetetlen egy gyógyszerkészítmény korai fázisú klinikai tesztelését embereken végezni, ezért egy új molekula terápiás hatásának megállapítására gyakorta használnak sejt- vagy szövetmodelleket az emberi szervezet helyettesítőjeként.

Noha ez a legetikusabb eljárás, sajnos a szövetmodellekben a gyógyszer hatása gyakran nem korrelál az emberi szervezetre gyakorolt hatásával és toxicitásával – e hiányosság pedig az egyik legfőbb tényezője a gyógyszerkutatások csillagászati költségeinek, valamint alacsony termelékenységi arányának.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.