Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,62 Ft
Euró
389,08 Ft
Font
452,44 Ft
Bitcoin
63,097 $

Összecsapnak a hullámok a koronavírus elleni vakcinafejlesztő cég felett: már per is indult

A cég bejelentése szerint a francia ügyészség testi sértés miatt indított eljárást a Sanofi nevű gyógyszergyártó ellen, mivel egy általuk készített epilepszia elleni gyógyszer számos gyermeknél születési rendellenességet okozott.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A cég bejelentése szerint a francia ügyészség testi sértés miatt indított eljárást a Sanofi nevű gyógyszergyártó ellen, mivel egy általuk készített epilepszia elleni gyógyszer számos gyermeknél születési rendellenességet okozott.

A Sanofi ellen – amely egyébként a koronavírus elleni védőoltás fejlesztésébe is belekezdett, és már előzetes megállapodást is kötött a brit kormánnyal meghatározott mennyiségű dózisról – még csalás miatt indult eljárás, viszont most egy másik, testi sértésre vonatkozó pert is nyakukba akasztottak egy gyógyszerhez köthetően. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Mindkét vád egy 1967-ben piacra dobott epilepszia, migrén és bipoláris zavar gyógyítását szolgáló orvosság, a Depakin kapcsán merült fel. Számos tanulmány ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy körülbelül 15-30 ezer gyermek esetében, akiknek édesanyjuk terhesség alatt a gyógyszert szedte, születési rendellenességeket okozott.

A kutatások azt is kimutatták, hogy azon gyermekek, akiknek az édesanyjuk a terhességük alatt a szóban forgó gyógyszert szedik, 10-40 százalékkal nagyobb eséllyel válnak autistává, lesznek tanulási nehézségeik, valamint veleszületett betegségeik. A cég azonban ragaszkodik korábbi álláspontjához, hogy már a 80-as évektől kezdve figyelmeztették a hatóságokat a gyógyszer veszélyeire.

Ettől függetlenül legalább két különböző váddal, nagy értékű csalással és 42 rendbeli gondatlan testi sértéssel néznek szembe, az utóbbit a szerencsétlenül járt családok kezdeményezték. A francia Le Monde értesülései szerint azonban elképzelhető, hogy a francia ügyészek akár emberölés vádjával is eljárást indíthatnak a vállalat ellen.

Már volt rá példa, hogy a károsultak győzelemmel zártak, ugyanis a múlt hónapban a francia bíróságok több ezer eurónyi kártérítést ítéltek meg különböző áldozatoknak, arra alapozva, hogy nem hangsúlyozták eléggé a gyógyszer terhes nőkre jelentett kockázatait. A bíróság indoklásában azt is kiemelte, a veleszületett rendellenességek kockázatáról már 1983-ban is tudtak az illetékes hatóságok.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/politikai-befolyasoktol-tartanak-a-kutatok-a-koronavirus-vakcina-kapcsan/

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.