Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,898 $

„Felelőtlen volt Kína katonai reakciója Pelosi tajvani látogatása után”

Komoly kritikát kapott a kínai vezetés azzal összefüggően, hogy riasztó hadgyakorlatokat tartottak Tajvan környékén, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök elutazott a vitatott státuszú szigetországra.

A tajvani haditengerészet hajói a tajvani Csilung kikötõjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia

Nagy Noel

Szerkesztő

Karl Thomas altengernagy, az amerikai haditengerészet Japánban állomásozó 7. Flottájának parancsnoka szerint ugyanis nagyon felelőtlen volt Kínától az a reakció, amit a Demokrata Párt vezető politikusának látogatására adtak.

A South China Morning Post beszámolója szerint Thomas egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, a kínai vezetés olyan magatartást demonstrált, amely nem mutat jól egy olyan országnak, amelynek globális ambíciói vannak. Soron kívül Orbán Viktor szerint Karácsony majdnem megakadályozta az érkezését

Thomas megjegyezte, hogy bár Kína előadta, hogy békés megoldást akarnak elérni a nézeteltérések megoldására, a katonai hadgyakorlat során tanúsított lépéseik nagyfokú felelőtlenséget mutatnak:

„Amikor azt látod, hogy ballisztikus rakéták repülnek Tajvan felett és közös tengerzónákban, illetve hajózási útvonalakon landolnak, illetve Japán exkluzív zónájában, akkor megalapozottan használható a felelőtlen szó”

Thomas kijelentette, hogy nagyon reméli, Kína és Tajvan levonják a megfelelő következtetéseket Oroszország inváziójából Ukrajna ellen. Tajvan kapcsán megjegyezte, hogy ez főként Zelenszkij vezetés stílusára, valamint az aszimmetrikus fegyverhelyzetre vonatkozóan értette.

Tajvant komoly kritikák érték az elmúlt idők során a fegyvervásárlásaikat illetően, mondván, a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló forrásaikat tankokra és egyéb nagyobb védelmi hardverre költik el, miközben szakértők szerint a kisebb, mobilisabb fegyverek sokkal fontosabbak lennének egy potenciális kínai támadás ellen.

Thomas Kínára vonatkozóan megjegyezte, nagyon reméli, hogy Hszi Csin-Ping levonta a következtetést Putyin esetéből, hogy a nemzetközi közösség mennyire gyorsan tud reagálni egy potenciális invázióra és mennyire könnyű alábecsülni a katonai nehézségeket.

Végjátékos büntetővel bukta el a győzelmet a Manchester United az Old Traffordon

A Manchester United ismét saját magát hozta nehéz helyzetbe, most a Burnley ellen az Old Traffordon.