Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,33 Ft
Euró
397,11 Ft
Font
476,81 Ft
Bitcoin
63,581 $

Az orosz hatóságok Herszon megye elhagyását javasolták a lakosságnak

Az oroszok szerint elsősorban a civilek számára veszélyes a Herszonban való tartózkodás, az „ukronáciktól és nyugati zsoldosoktól” „tisztítanák” meg a megyét.

...svg content...Herszon, 2022. október 12. Ukrán katona ellenõrzi az orosz csapatok által ásott lövészárkok egyikét egy visszafoglalt területen a dél-ukrajnai Herszon régióban 2022. október 12-én. MTI/AP/Leo Correa
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője pénteki Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a civilek távozása mozgásteret biztosítana a hadseregnek „a terület ukrán fegyveres erőktől való megtisztításához”.

„Herszon megye (ukrán) lövetése elsősorban a civilek számára veszélyes. Annak érdekében, hogy a területnek az ukronáciktól és a nyugati zsoldosoktól való megtisztítása során elkerüljük az áldozatokat Herszon régió civil lakossága körében, Herszon megye közigazgatása határozottan azt javasolja, hogy az emberek éljenek a humanitárius célú elutaztatás lehetőségével, pihenés és gyógyulás céljából” – írta Sztremouszov. Soron kívül Magyar Péter célja, hogy fél éven belül megelőzzék a Fideszt

A lakosok csak saját akaratukból távozhatnak

Közölte, hogy forródrótot hoztak létre az „Oroszország más régióiba irányuló humanitárius utaztatás” megszervezésére. Vlagyimir Szaldo, Herszon megye megbízott kormányzója csütörtökön arra kérte az orosz vezetést, hogy szervezze meg a lakosok biztonságos régiókba való távozását az ukrán csapatok mindennapos rakétatámadásai miatt. Szaldo pénteken arról számolt be, hogy 350 lakos jelezte: kész lenne élni a felkínált elutazási lehetőséggel.

A kormányzó egyébként azt állította, hogy az orosz erők minden irányból visszaverik az ukrán támadásokat. Szaldo szerint a lakosok csak saját akaratukból távozhatnak. Rogyion Mirosnyik, az Oroszországhoz csatolt Luhanszki Népköztársaság moszkvai képviseletének vezetője azt mondta, hogy a luhanszki régióban lévő Szvatovénél az ukrán fegyveres erők 30-35 ezer embert vontak össze. Mirosnyik szerint „az amerikaiak követelik a mielőbbi bevetésüket”, hogy eredményeket tudjanak felmutatni a november elején esedékes félidős választások előtt.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” szóvivője a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a donyecki régióban lévő Artemivszkba (Bahmutba) az ukrán hadvezetés erősítést, többek között külföldi „zsoldosokat” vezényelt. Azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy az ostromlott városban az ukrán erők a nyugati és az északnyugati részekre húzódtak vissza.

Tüzérségi támadásokat jelentettek a megszállt területekről

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy az oroszországi Belgorod megyében, Oktyabrszkoje községben csütörtökön történt hadianyagraktár-robbanásnak vannak halottai és sebesültjei. A robbanást a helyi hatóságok szerint tüzérségi támadás okozta.

Az orosz légvédelem ugyanebben a régióban, a Novooszkolszki járásban lelőtt egy rakétát, amelynek darabjai megrongálták az ottani vasútvonal elektromos vezetékét. A vonalon a forgalmat leállították.

A helyi hatóságok több, orosz ellenőrzés alá került településről tettek bejelentést pénteken ukrán tüzérségi támadásról. Mariupolban működésbe lépett a légvédelem.

MTI

Magyar Péter Vogel Evelin felvételeiről: lehetnek rajta kellemetlen részek

Ugyanakkor hozzátette, ezeken a felvételeken nem lesznek hallhatóak bűncselekmények, ahogyan árulás sem.