Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,35 Ft
Euró
388,23 Ft
Font
452,67 Ft
Bitcoin
63,228 $

Zelenszkij: Putyinnak még bőven van tere az eszkalációra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette a G7-eket, Putyinnak még mindig bőven van tere ahhoz, hogy tovább eszkalálja a háborút.

Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Volodimir Zelenszkij a G7 vezetőivel tartott videokonferencián figyelmeztette a vezetőket, hogy az orosz elnöknek még mindig bőven van tere ahhoz, hogy tovább eszkalálja a háborút, rámutatva, hogy két napon át brutális támadásokkal sújtotta Ukrajnát, köztük a fővárost.

Zelenszkij a G7-ekhez intézett beszédében kijelentette, Putyin „most uralkodása utolsó szakaszában van” és „fenyegetést jelent mindannyiunkra nézve”. Annak érdekében, hogy Ukrajna képes legyen megállítani Oroszországot, Zelenszkij egy olyan kéréssel fordult a G7-ekhez, hogy biztosítsanak légvédelmi rendszereket az ukrán erőknek. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Úgy fogalmazott, amennyiben Ukrajna megfelelő mennyiségű modern és hatékony légvédelmi rendszert kap, úgy megszűnik az orosz terror legfontosabb eleme, a rakétacsapások sorozata.

Az ukrán elnök ezzel együtt köszönetet mondott Olaf Scholz német kancellárnak, amiért felgyorsított az IRIS-T légvédelmi rendszer leszállítását, továbbá Joe Bidennek a légvédelmi rendszerek szállításáért.

A Guardian beszámolója szerint a továbbiakban arra kérte a G7 vezetőit, hogy segítsenek Ukrajnának egy új légvédelmi rendszer finanszírozásában, miután orosz támadások tucatjait tették tönkre az ország áramellátását.