Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,291 $

Jelentés: Bahrein látszatperek után osztogatja a halálos ítéleteket

Rendkívül súlyos állításokat fogalmazott meg friss jelentésében két elismert jogvédő csoport: a jelentésben arról írnak, hogy Bahreinben kínzással és kényszerítéssel csikarják ki a vallomásokat, majd a látszatperek után halálos ítéletekkel sújtják az érintetteket.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Human Rights Watch (HRW) és a Bahreini Intézet a Jogokért és a Demokráciáért egy közös jelentést tett közzé, melyben rendkívül súlyos állításokat fogalmaztak meg a bahreini bíróságok működése kapcsán. A jelentés szerint a bahreini bíróságokon előszeretettel zavarnak le látszatpereket, majd halálra ítélik a vádlottakat – a szervezetek jelenleg 8 ember esetéről tudnak, akiket látszatperbe fogtak, majd halálra ítéltek.

A hétfőn közzétett jelentésben a jogvédő csoportok azt írják, hogy Bahreinben kínzással és kényszerítéssel csikarják ki a vallomásokat a vádlottakból, majd ez ily módon szerzett vallomások alapján ítélik el az érintetteket. Michael Page, a HRW közel-keleti igazgatóhelyettese rámutatott, „az a számos emberi jogi jogsértés, mely e halálos ítéletek hátterében áll, nem az igazságszolgáltatási rendszert, hanem épp az igazságtalanság mintáját tükrözi”. Soron kívül Ezek a legnépszerűbb hazai úti célok a pünkösdi hosszú hétvégén

A jogvédő csoportok szerint egyes vádlottak esetében megtagadták a hozzáférést a tárgyalásokon felhasznált bizonyítékokhoz, de egy olyan esetről is tudnak, melyben egy vádlottnak nem engedélyezték, hogy keresztkérdéseket tegyen fel a bíróság által „titkos forrásként” megnevezett személynek. Ha ez nem lenne elég, a jogvédő szervezetek ismeretei szerint a vádlottak egyikéhez sem rendeltek ki ügyvédet a kihallgatások során.

„Egészen megdöbbentő, hogy embereket kínzással kapcsolatos vádak közepette nyilvánvalóan tisztességtelen tárgyalások során ítélnek halálra”

– adott hangot döbbenetének Joshua Colangelo-Bryan, a HRW tanácsadója és a jelentés fő szerzője.

Továbbá felszólította a bahreini tisztviselőket, hogy azonnali hatállyal változtassák meg az összes korábban kiszabott halálos ítéletet, s állítsák vissza a kivégzésekre vonatkozó de facto moratóriumot.

Bahreinben az elmúlt 10 évben drasztikusan emelkedett a halálos ítéletek száma

A jelentésben konkrét személyeket is azonosítottak, akiket kényszerítéssel és kínzással kicsikart hamis vallomások nyomán ítéltek halálra látszatperekben Bahreinben: Maher Abbas al-Khabbaz; Sayed Ahmed al-Abar; Zuhair Ebrahim Jasim Abdullah; Husain Ebrahim Ali Husain Marzooq; Husain Moosa; Mohamed Ramadhan; Husain Ali Mehdi; és Salman Isa Ali Salman.

A jogvédő csoportok tavaly arra is rámutattak, hogy a 2011 elején kirobbant kormányellenes tüntetéssorozat, az Arab Tavasz óta „drámaian megnövekedett” a halálos ítéletek száma Bahreinben. Az apró szigetországban ugyanis a halálos ítéletek száma több mint 600 százalékkal (!) emelkedett, s legkevesebb 51 ember kivégzését rendelték el az Arab Tavasz óta.

Ezek a számok már önmagukban is beszédesek és rendkívül riasztóak, ám akkor tudjuk hova tenni, ha látjuk az előző évtized adatait is: az előző évtizedben összesen hét embert ítéltek halálra.

A közös jelentésben megállapították, hogy a kínzás alkalmazása, különösen a „terrorizmushoz” kapcsolódó halálbüntetési ügyekben rendkívül elterjedt volt, annak ellenére, hogy a kormány már több alkalommal is ígéretet tett az emberi jogi reformra.

A jelentésből az is kiderült, hogy a 2011 óta Bahreinben kivégzett férfiak mintegy 88 százalékát „terrorizmus” vádjával ítélték el, s e személyek 100 százalékát kínzással vádolták. A jelentésben végezetül rámutattak, míg a bahreini tisztviselők rendszeresen hirdetik, hogy a kormány „tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat”, a bíróságok esetről estre kényszerített vallomásokra támaszkodnak, annak ellenére is, hogy a vádlottak szinte kivétel nélkül hitelt érdemlően mondták el, hogy megkínozták és bántalmazták őket.