Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,383 $

Tajvan elnöke határozottan kizárta a fegyveres konfliktus lehetőségét Kínával 

Bár Tajvan kész egyeztetni Kínával, a demokratikus értékeit nem fogja feladni, és a biztonság kedvéért fegyverkezik is. 

...svg content...Fotó: Caj Jing-ven tajvani elnök beszél a nemzeti ünnep alkalmából a tajpeji elnöki palotában 2022. október 10-én. Tajvan „dupla tíz napként” ismert nemzeti ünnepét minden év október 10-én tartják, mivel 1911-ben ezen a napon ért véget a Vucsang-felkelés, amely a Csing-dinasztia végét és Kínai Köztársaság megalakulását eredményezte. MTI/EPA/Daniel Ceng Shou Yi
Ázsia

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Caj Jing-ven, Tajvan elnöke a sziget nemzeti ünnepe alkalmából beszédet mondott hétfőn, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy Kína fenyegetően lép fel a Tajvani-szorosban és a térségben.

Hangsúlyozta, hogy nem engedhetik meg, hogy azt a hamis látszatot keltsék Kínában, hogy a tajvani nép bármilyen formában is hajlandó lenne alkudozni a szabadságról és a demokráciáról, de hajlandók együtt működni, ha a másik fél ezt tiszteletben tartja.  Soron kívül Hét falut kellett evakuálni a nagy indonéz vulkán villámok szórta kitörése miatt (fotóval)

„Tajvan szuverenitása és demokratikus értékeinek védelme ügyében egyetértés van az összes politikai párt között” – fogalmazott.

Hozzátette, abban bízik, hogy sikerült csökkenteniük a feszültséget, és Tajvan “megmutatja a világnak, hogy tesz a saját védelme érdekében”.

Bejelentette, hogy a sziget növeli a precíziós rakéták, hadihajók és más egyéb fegyverek gyártását annak érdekében, hogy képes legyen választ adni egy esetleges katonai fenyegetésre – írja a Pesti Srácok az MTI alapján. 

Kína és Tajvan között még az eddigieknél is jobban megromlott a kapcsolat Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatása óta. Kína továbbra is a saját területének tekinti Tajvant, és dolgozik az újraegyesítésen.