Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,55 Ft
Euró
397,06 Ft
Font
475,76 Ft
Bitcoin
64,421 $

Putyin rendeletben foglalja le az Exxon egyik távol-keleti olaj- és gázprojektjét

Vlagyimir Putyin folyamatosan megpróbál odaszúrni a Nyugatnak, amiért szankciókat vetettek ki rájuk Ukrajna megtámadása miatt. Az orosz elnök ráadásul olyan eszközöktől sem riad meg, amelyek nem feltétlenül törvényesek.

...svg content...Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közössége (FÁK) évenkénti nem hivatalos csúcstalálkozóján a Szentpétervárhoz közeli Sztrelna Konstantin-palotájában 2022. október 7-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Danyicsev
Európa
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Vlagyimir Putyin pénteken írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében új üzemeltetőt jelölnek ki az amerikai Exxon Mobil által vezetett Szakhalin-1 olaj- és gázprojektre vonatkozóan az ország távol-keleti részén – írja a Reuters.

Ez azért is grandiózus lépés Putyin részéről, mert a Szakhalin-1 volt az Exxon legnagyobb befektetése Oroszországban. Nem tekinthető ugyanakkor újdonságnak, Putyin már hasonló lépéssel nem egy energiabefektetést vett el eredeti tulajdonosától. Soron kívül Karácsony Gergely: „Magyar Péter politikai fantáziája határtalan”

A rendelet felruházza az orosz kormányt arra, hogy a projektre vonatkozóan eldöntések, lehet-e benne külföldi érdekeltség vagy nem, fennmaradhat-e a külföldi beruházók részesedése a jelentős projektben.

Az Exxonnak mintegy 30 százalékos részesdése van a Szakhalin-1 projektben, míg az orosz Rosznyeft, az indiai ONGC Videsh és a japán SODECO is üzleti partnerek a mezőben, amelynek olajtermelése drasztikusan visszaesett a háború óta: napi 220 ezer hordó olajról mindössze 10 ezerre.

Egy nehéz válás

Az Exxon már egy ideje kitűzte célul, hogy valamennyi orosz projektjével felhagy, március óta pedig a Szakhalin-1-ben lévő részesedését is megpróbálta átruházni egy másik üzleti partnerre, miután szankciókat vetettek ki Moszkvára.

Az orosz kormány és az Exxon többször is összeszólalkozott az ügyet illetően, az amerikai vállalat azt is kilátásba helyezte, hogy nemzetközi döntőbíróság elé fogja vinni az ügyet, amennyiben nem sikerül megfelelően megállapodni.

Az Exxon nem kommentálta az orosz kormány döntését, míg hivatalosan a SODECO sem, ám a japán iparügyi minisztérium egyik tisztviselője névtelenül elárulta, hogy már megkezdték az információgyűjtést és a partnerekkel való tárgyalást.

Az Exxon állítása szerint Putyin még augusztusban írt alá egy olyan rendeletet, amely ellehetetlenítette a vállalat számára, hogy biztonságosan és környezetvédelmileg megfelelően ki tudjon szállni a Szakhalin-1 projektből, ezért is fenyegettek jogi lépésekkel.

A pénteki rendelet értelmében az orosz kormány létrehoz egy orosz vállalatot, amelyet a Rosznyeft egyik alvállalata, a Szakhalinmornyeftegaz fog vezetni, és ennek lesz tulajdonában a befektetők részesdése az olaj- és gázmezőben.

A külföldi üzleti partnereknek innentől kezdve egy hónapja lesz, hogy megkérjék az orosz kormányt, hogy az eddigi részesedésüknek megfelelően szerezzenek részvényeket az új vállalatban – ez pedig pontosan ugyanaz a módszer, amivel a Szakhalin-2-ben teljes tulajdonrészt szereztek.

Karácsony Gergely szerint Magyar Péter nem tudná őt legyőzni Budapesten

A főpolgármester biztos benne, hogy Magyar Péter nem nyerhetne Budapesten főpolgármesterként, és ezzel együtt nem is lát nála ilyen ambíciója.