Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Tanártüntetések: amíg nem lesz változás, folytatják

Példátlan megmozdulásra került sor szerdán: tanárok, diákok és szülők egy emberként álltak ki a tanárokért, s a pedagógusok megbecsülését követelték. A rengeteg embert megmozgató megmozdulások azonban nem érnek véget, egészen addig, amíg a kormány meg nem hallja őket és nem változtat.

Fotó: MTI/Lakatos Péter
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Kissé riasztó esetekről is beszámolt az ATV a tanártüntetések kapcsán: a tankerület ugyanis konkrét személyes adatokat gyűjtött be azokról a diákokról, akik kiállásukkal támogatták tanáraikat, az Adom Diákmozgalom pedig jelenleg két ilyen iskoláról is tud.

A Klebersberg Központ közölte, hogy a hiányzások dokumentálása az iskolákban történik, a tankerületek pedig kizárólag a statisztikai adatszolgáltatást kapják az intézményekről, azt pedig tagadták, hogy listázásról lenne szó. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Nagyon rég nem látott tömeget mozgatott meg a szerdai tanártüntetés: a reggeli élőláncra közel 10 ezren, míg a délutáni hídlezárásra és a Kossuth téri tüntetésre több tízezren vonultak ki, a tiltakozók között pedig volt tanár, rengeteg diák, de még a szülők is csatlakoztak a tömeghez.

Noha a példátlan megmozdulásra mindenki felkapta a fejét, már kevésbé nyerte el mindenki tetszését: a 168 Óra értesülései szerint ugyanis a Belső-Pesti Tankerületi Központ bekérte azon diákok névsorát, akik hiányoztak az iskolából és részt vettek a tüntetésen. Az Adom Diákmozgalom is hasonlóképpen értesült:

„Több iskolában is egy új jelenség, hogy próbálják felmérni, hogy hányan hiányoztak, tanárok, diákok, és most már nemcsak számokat, hanem neveket is kérnek sok helyen” –

osztotta meg az ATV stábjával Schermann Fruzsina, a mozgalom alapítója.

A mozgalom október 23-ra is szervez egy újabb szolidaritási tüntetést, az alapító pedig ennek kapcsán megosztotta:

„Ez egy szolidaritásról szóló tüntetés lesz, ahol a sértett társadalmi csoportokat összegezve szeretnénk bemutatni, hogy lássuk, hogy mennyi minden gyülemlett fel itt az évek alatt…”.

A fiatal szervezők elégedettek a szerdai tiltakozással, jöhet a folytatás

„Biztos, hogy lesz folytatás. Még ki kell találnunk, hogy hogyan, mert tényleg nekünk is nagyon nagy sokk volt a tegnap. De nem, nem fogjuk abbahagyni, ameddig nem lesz változás”

– fogalmazott az ATV-nek Perlaki Borsos Noel.

Az ifjak szerint is sokkoló volt, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb megmozdulásában játszhattak szerepet, Polgár Szofi pedig megosztotta, „8 ezer emberrel számoltunk maximum, így a visszajelzések alapján, ehhez képes több, mint 20 ezer ember jelent meg”.

A szakszervezet is üdvözölte a diákok példamutató kiállását, s már biztos, hogy az október 23-ra tervezett tüntetésen is ott lesznek – most viszont arra kérik a tanárokat, hogy csatlakozzanak az október 14-re kitűzött sztrájkhoz, ezzel egyidőben pedig Szabó Zsuzsa akár a tárgyalóasztalhoz is visszaülne.

„Rendezze azonnal a kormány a pedagógusok bérét, a fix óraszámot jelentős csökkenéssel, és aztán tárgyalóasztal mellett folytassuk tovább az ütemezést a későbbiekre vonatkozva”

– szögezte le Szabó Zsuzsa.

Miközben már szerveződnek az újabb megmozdulások, a Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanárának küldött levelet a Külső-Pesti Tankerületi Központ: azoknak, akik részt vettek a szerdai polgári engedetlenségben. A kölcseys tanárokhoz hasonlóan nekik is személyesen adják majd át a levelet, az érintettek pedig együtt vonulnak majd a tankerülethez.

Bőnyi iskolai késelés: javítóintézetbe kerül a 12 éves elkövető

30 napra rendelte el a Győri Járásbíróság annak a 12 éves lánynak a letartóztatását, aki szívtájékon szúrta osztálytársát.