Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Jobbik a kölcseys kirúgásokról: a kormány alattvalónak tartja a pedagógusokat

Igen erős kijelentést tett Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a kölcseys tanárok kirúgása kapcsán: meglátása szerint a kormány „alattvalónak” tartja a pedagógusokat, velük együtt pedig általánosságban az értelmiségieket.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Napirend előtti felszólalásukban hétfőn az Országgyűlésben többek között a Jobbik, a Momentum és az MSZP képviselői is komolyan bírálták a kormányt, amikor a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok ügye szóba került, melyről korábban mi is beszámoltunk.

Brenner Koloman (Jobbik) a polgári engedetlenségi akcióban részt vevő, elbocsátott pedagógusok ügye miatt bírálta a kormányt: szerinte a Fidesz a pedagógusokat, az értelmiségieket és általában a magyar polgárokat alattvalónak tartja. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A kormányoldal szerinte egypárti túlhatalmat épített ki, és gyakorlatilag megtiltotta a tanárok sztrájkhoz való jogát, ezért kellett a pedagógusoknak végső elkeseredésükben a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlniuk. Ugyanakkor még a jelenlegi törvények szerint sem lehetne ilyen aránytalan lépéssel büntetni az akcióban részt vevő tanárokat – mondta.

Arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal csoportosítson át forrásokat az 50 százalékos pedagógusbér-emelésre.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában kijelentette: a kormány számára kiemelten fontos terület az oktatás. Emlékeztetett: az iskolák állami fenntartásba kerültek 2013-ra, mert a kormány fontosnak tartotta, hogy az oktatás biztonságban történjen és a tanárok fizetése is biztos legyen.

Hozzátette: a pedagógusok számára egy több éven át tartó, 50 százalékot elérő béremelési programot indítottak el, a járvány idején is volt béremelés, mint ahogyan idén, jövőre és 2024-ben is lesz.

Egyetértett azzal, hogy a pedagógusoknak többet kellene keresniük, ezért – mondta – a kormány azt szeretné, ha európai uniós forrásból is fordíthatnának erre a területre. Azt kérte az ellenzéktől, ne akadályozzák, hogy Magyarország megkapja ezeket a forrásokat.

(MTI)

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.