Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,70 Ft
Euró
391,31 Ft
Font
458,13 Ft
Bitcoin
60,318 $

A polgári engedetlenség miatt kirúgott kölcseys tanárok visszavételét követeli a PDSZ

Állításuk szerint a kollégák iskolából történő eltávolítása sokkal nagyobb kárt okoz a diákoknak, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.

Fotó: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött. MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben fordult a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjéhez, miután a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból több tanárt is kirúgtak polgári engedetlenség miatt.

A Facebookon közzétett levélben azt írják, hogy a PDSZ „megdöbbenve értesült erről a nyilvánvalóan jogsértő lépésről”, s bár tisztában vannak vele, hogy a munkáltató szankcionálhatja a munkamegtagadást, ennek azonban arányosnak kell lennie az okozott kárral. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Elmondásuk szerint a jogviszony azonnali megszüntetése nem felel meg ennek a követelménynek, a kollégák iskolából történő eltávolítása pedig „sokkal nagyobb mértékben csorbítja” a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra.

Így a szakszervezet követeli, hogy a pedagógusoknak személyesen kézbesített, közalkalmazotti jogviszonyuk azonnali megszüntetéséről szóló határozatokat haladéktalanul vonják vissza – derül ki a hvg.hu beszámolójából.

Majd hozzátették, miszerint „október 15-én lesz egy éve, hogy az oktatási kormányzat azzal alázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit, hogy semmibe veszi a követeléseiket és most már tárgyalóasztalhoz sem ül le”.

Mindemellett „az állam már törvénnyel is akadályozza a pedagógusokat a nyomásgyakorlás végső eszközének – a sztrájknak – gyakorlásában. Ezzel a magatartásával sodorta bele a most eltávolított kollégáinkat, hogy polgári engedetlenséghez folyamodjanak.”

Korábban a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai közül többen is csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz, amelyet a tankerület nem vett jó néven, ugyanis annak vezetője személyesen ment be az iskolába, hogy átadja az elbocsátásról szóló dokumentumokat.

A kirúgott tanárokat mélyen megrendítette az eset, köztük a matematika-kémia szakos tanárt, Palya Tamást, illetve a francia szakos pedagógust, Törley Katalint is, akik úgy döntöttek, hogy bírósághoz fordulnak az ügy miatt.