Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,77 Ft
Euró
391,99 Ft
Font
458,28 Ft
Bitcoin
62,381 $

A tejtermékek további áremelkedése is várható a következő hónapokban – már ha lesznek

A nyári aszály és az energiaárak emelkedése jelentős terhet rak a tejgazdaságokra, amelyek közül többen már fel is hagytak a termeléssel, figyelmeztetett a szakértő.

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Belpolitika

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Ahogy az elmúlt fél évben nagyjából mindennek, úgy a tejtermékeknek is kilőtt az ára Magyarországon 2022-ben, és ahogy mindennek, úgy a tejtermékeknek az ára is tovább növekedhet, hívta fel a figyelmet a HAON-nak nyilatkozó Rákóczi András, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja:

„A tejtermékek ára év eleje óta fokozatosan emelkedik, ami a következő hónapokban is tovább fog tartani. Hogy meddig és milyen intenzitással, az egyebek mellett függ a gáz, az energia és az üzemanyag piaci árainak alakulásától is.” Soron kívül Késes támadás történt a bőnyi általános iskolásban, egy fiatal lány szűrt

Itthon az energiaárak mellett az aszály is közrejátszott a tejtermelés kálváriájában, mely a szarvasmarhák táplálásában kulcsfontosságú ipari takarmány fő itthoni előállítási helyét, Kelet-Magyarországot sújtotta idén.

„Tavaly erőteljesen csapadékmentes ősz volt. A szinte száraz talajba lettek elvetve az őszi kalászosok, s erre jött tavasszal és nyáron az aszály. Hajdúnánás környékén például idén alig több, mint 200 milliméter eső hullott. Az országban átlagosan 700–800 milliméter szokott lenni évente” – mondta Rákóczi.

Ennek következtében nem csak itthon, hanem Európa-szerte csökken a tejtermelés mértéke, mivel a fent említett problémák miatt egyre-másra zárnak be a tejgazdaságok. De mi akkor a teendő? A szakértő a kormány által kezdeményezett hiteltörlesztési moratóriumot jó lépésnek tekinti, azonban vannak még elvarratlan szálak:

„Ami viszont még nem rendeződött idén, az a kormány által minden évben biztosított átmeneti nemzeti tejtámogatás. Nem tudni róla még most sem, hogy lesz-e, és ha igen, akkor milyen mértékben.”

„A másik az egyes állatbetegségek megelőzésével, leküzdésével kapcsolatos támogatás, amelyet mindenki csak 148-as támogatásként ismer. Ennek a forrása kimerült, így az sem áll rendelkezésre jelenleg. Szükséges, hogy ezek legalább az előző évi formájukban és nagyságrendjükben újra elérhetőek legyenek, ugyanis nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat.”

Egy év alatt megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma

Kutatók mutattak rá egy riasztó tendenciára: globálisan megfigyelhető volt, hogy egy év leforgása alatt szinte megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma.