Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,137 $

Bloomberg: a tagállamok türelme elfogyott, de az Orbán-kormány még tartja magát

Az Európai Bizottság az EU történetében is példátlan lépésre szánta el magát, amikor arra tett javaslatot, hogy zárolják Magyarország uniós támogatásának jelentős részét.

...svg content...A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ az Aleksandar Vucic szerb elnökkel tartott sajtótájékoztatón a belgrádi elnöki hivatalban 2022. szeptember 16-án. Ezen a napon adta át a szerb államfõ a magyar miniszterelnöknek a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Európai Bizottság példátlan lépésre szánta el magát, s kezdeményezte, hogy függesszék fel Magyarország uniós támogatásának jelentős részét, ami azt sejteti, hogy a tagállamoknak elfogyott a türelme Orbán Viktor kormányával szemben – írja az uniós pénzekről szóló tárgyalások kapcsán a Bloomberg.

Nem segít a kialakult feszült helyzeten az sem, hogy az európai vezetők nem nézik jó szemmel, hogy a magyar miniszterelnök az orosz-ukrán háború ellenére is mindent megtesz a jó kapcsolat fenntartásáért Vlagyimir Putyinnal. Az EU fejei már több mint egy évtizede próbálkoznak azzal, hogy a magyar kormányt is betereljék a tagállamokhoz, ám a magyar miniszterelnök rendre ellenséges magatartást tanúsít az Európai Unió vezető testületeivel szemben. Soron kívül Hét falut kellett evakuálni a nagy indonéz vulkán villámok szórta kitörése miatt (fotóval)

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az sem vet túl jó fényt a magyar kormányra, hogy több alkalommal is akadályozta az oroszországgal szembeni szankciók elfogadását. Most azonban példátlan lépésre szánta el magát a Bizottság, így 7,5 milliárd eurós uniós támogatást fagyasztanának be, amennyiben a magyar kormány nem tesz valódi lépéseket az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos csalás és korrupció ellen.

Az orosz-ukrán háború kezdetével az EU politikai osztálya számára is egyértelművé vált, hogy Magyarország vezetése Putyin-párti, Jacek Kucharczyk, a Carnegie Europe agytröszt Institute of Public Affairs kutatóintézetének vezetője pedig úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy Orbán Viktor politikája már nem csupán a magyar demokráciát fenyegeti, de az EU képességét is arra vonatkozóan, hogy fellépjen az agresszió ellen.

Noha a jogállamisági vitákban és kérdésekben az elmúlt években a magyar kormány mindig számíthatott a radikális jobboldali lengyel vezetés támogatására, ám ez megváltozott akkor, amikor a masszívan oroszellenes politikát folytató legyen vezetés kifogásolta Magyarország puha viselkedését Moszkvával szemben.

Eme álláspontbeli különbségek azonban némiképp elhalványultak, miután Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke vasárnap biztosította a magyar kormányt támogatásáról, és kijelentette, hogy Varsó “minden erőből ellenezni fogja” az európai intézmények minden olyan intézkedését, amelyek célja “jogtalanul megfosztani (az uniós) eszközöktől bármelyik tagállamot, adott esetben különösen Magyarországot”.

A magyar ellenzék az EB-hez hasonlóan szkeptikus az európai intézkedések komolyságát illetően: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője például úgy fogalmazott a helyzet kapcsán, hogy ez Európai Bizottság csak az idővel játszik, aztán a kiszabott feltételeket valahogyan teljesíti Budapest, végül pedig ugyanúgy meg fog érkezni a uniós pénz, mely csak stabilizálni fogja az Orbán-kormány hatalmát Magyarországon.

Klopp megerősítette, a Liverpool az utolsó klubja Angliában

Szoboszlai Dominik edzője nem fog más csapatot irányítani Angliában, és azt mondja, hosszú szünetre megy.