Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,21 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
457,87 Ft
Bitcoin
60,272 $

Több országban is hatalmas visszaesést produkált a második negyedév

Az európai uniós gazdaságok egyenként és kereskedelmi tömbként is hatalmas visszaesést produkáltak a koronavírus-járvány megfékezésére hivatott vesztegzár következtében, az április és június közötti időszakban.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az európai uniós gazdaságok egyenként és kereskedelmi tömbként is hatalmas visszaesést produkáltak a koronavírus-járvány megfékezésére hivatott vesztegzár következtében az április és június közötti időszakban.

A spanyol gazdaság például 18.5%-os szabadesésbe kezdett, aminél nagyobbat még az ország történelme során nem tapasztaltak. Spanyolország ezzel hivatalosan is recesszióba lépett, mivel zsinórban második negyedéve zsugorodik a gazdaság, az első negyedévben 5.2%-ot esett az időszakos GDP. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

Spanyolország esetében főként az exportok bezuhanása és különösképpen a vendéglátás befagyása rántotta magával az egész gazdaságot, ami a tavalyi második negyedévhez viszonyítva még hatalmasabbat, 22.1%-ot zuhant. A turizmus továbbra is a mesterséges kóma állapotában van, és beletelhet még egy évbe is akár, mire beindul.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/hiaba-a-kivalo-jarvanykezeles-visszatamad-a-koronavirus/

Franciaország sem úszta meg, a második negyedévben az országos vesztegzár következtében 13.8%-ot zsugorodott az időszakos GDP. Itt a korlátozások részleges feloldása elindított némi növekedést, de a nem létfontosságú gazdasági ágazatok leállítása komoly csapást mért az egész francia gazdaságra, ami szintén recesszióba lépett ezzel az első negyedéves 5.9%-os csökkenés miatt.

Olaszország is jelentősen megsínylette a leállást, 12.4%-os visszaesést produkált a második negyedév, amit súlyosbít a mélyülő munkanélküliség és a maffia potenciális térnyerése, amire már Giuseppe Conte miniszterelnök is figyelmeztetett korábban. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága, Németország a többiekhez képest alacsonyabb visszaesést tapasztalt, de ez is éppen meghaladja a 10%-ot.

Az Egyesült Államok gazdasága is precedens nélküli visszaesést produkált, az április és június közötti időszakban 32.9%-ot zuhant a GDP. Ezzel az USA szintén recesszióba zuhant 11 év után, és gyakorlatilag egy évtizednyi gazdasági emelkedés vált a semmivé. Csak áprilisban 20 millió amerikai vesztette el a munkáját, ami a statisztikák vezetése óta a legsúlyosabb adat volt.

Habár az USA munkaerőpiaca nagyjából elkezdett a helyreállás irányába indulni, még mindig 15 millió munkahellyel kevesebb van az országban, mint a krízis februári elindulásakor. A júliusi adatok várhatóan 2.3 millió teremtett munkahelyről fognak beszámolni, amivel 10.3%-ra csökkenne a munkanélküliség, de az még így is súlyosabb, mint a bő egy évtizeddel ezelőtti jelzáloghitel-válság idején tapasztaltak.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/usa-egyszeruen-nem-fer-bele-az-ujabb-emelkedes/

Családi tragédia Nádasfőn: egy férfi életét vesztette, a feleségét gyanúsítják a gyilkossággal

Egy férfi életét vesztette, egy nő és két gyermek pedig megsérült. Most friss részletek láttak napvilágot a tragédiáról.