Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Kormányinfó: támogatási csomagról döntöttek az energiaintenzív vállalatok számára

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a szombati kormányinfó során jelentett be egy támogatási csomagot a vállalkozásoknak.

...svg content...Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeirõl tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhetõ hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával - hangsúlyozta Nagy Márton a sajtótájékoztatón. MTI/Soós Lajos
Gazdaság
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Nagy azzal kezdte, hogy a kormány a mai ülésen elfogadta az „Energiaintenzív termelő KKV-ket segítő programot”, amely egy támogatási program lesz. Nagy elmagyarázta, hogy energiaintenzívnek azt a KKV-t tekintik, amely:

„Minden olyan vállalat, amelynek energiaköltsége az árbevétel arányában 2021-ben elérte a három százalékot”

Nagy Márton közölte, hogy ez egy uniós definíció, amely szerintük megfelelően határozza meg a helyzetet, ezért el is fogadták. A miniszter jelezte azt is, hogy a termelők alatt elsősorban a feldolgozóiparra gondolnak, az ott tevékenykedő KKV-kat célozzák meg a programmal.

Nagy azt is jelezte, hogy a feldolgozóipari vállalatoknak azokat fogják tekinteni, akik a TEÁOR-kód alapján annak minősülnek, valamint árbevételük több mint 50 százalékát ebből szerzik. A KKV-k alatt pedig természetesen a kis- és középvállalkozásokat értik.

A miniszter bejelentette, hogy a program október 1-jétől fog indulni és egészen 2023 végéig tart, alapvetően kettő fontos elemből áll: a működési költségek támogatásáról, valamint a beruházási költségek támogatásáról.

A programot a Technológiai és Innovációs Minisztérium fogja lebonyolítani, Nagy Márton pedig elmagyarázta, mit értenek az alatt, hogy támogatják a működési költségeket: október-november-december hónapokban ez számlakifizetésre vonatkozik.

Nagy jelezte, hogy ezt úgy kell elképzelni, hogy az e három hónapra vonatkozó energiaszámlán (áram és gáz) a növekmény 50 százalékát fizetni fogják kifizetni, magyarán a tavalyi számlához képesti áremelkedés ötven százalékát. Nagy ezt példával illusztrálta: akinek 10-ről 60-ra megy fel az energiaszámlája, abból nem a 60-nak, hanem az 50-nek a felét fogják kifizetni.

A miniszter a beruházási támogatásra vonatkozóan megerősítette, hogy a Széchenyi Kártya program mellett az önerőt is ösztönözni fogják. Mint fogalmazott, az energetikai átállás fontos, a bankok viszont ilyen beruházásoknál olykor 20-30 százalékos önerőt is elkérnek.

Nagy ennek keretében pedig bejelentette, hogy legfeljebb 15 százalék erejéig önerőtámogatást fognak indítani, hogy ezzel serkentsék a hosszú távú energetikai beruházásokat. A KKV-któl ezért cserébe azt kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg, 90 százalékban legalább meg kell maradnia.

Nagy Márton elhintette, hogy két további támogatási program következhet, ezekről azonban még nem döntött a kormány: egy gyármentő program (energetikai beruházásokra), illetve egy új munkahelyvédelmi akcióterv.