Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,89 Ft
Euró
401,45 Ft
Font
478,91 Ft
Bitcoin
63,602 $

Steiner Attila: a zöld rendszámos autók töltéséről született döntés

Állítása szerint a töltőhálózat állapota gátat szab a további fejlődésnek, ezért változásra van szükség.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Másfél év alatt megduplázódott a zöld rendszámos autók száma Magyarországon, ugyanis 2021 januárjában még kevesebb mint 28 ezer volt belőlük, ez azonban augusztusra 56 666-ra nőtt, az elektromos vagy hibrid autókból pedig több mint 23 ezret a fővárosban adtak ki.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára azonban úgy véli, a töltőhálózat állapota gátat szab a további fejlődésnek, ezért a kormány most azon dolgozik, hogy program készüljön az elektromos töltők szélesebb körű elterjesztése érdekében. Soron kívül Súlyosabb büntetést szabnának ki a kokainos taxisra, aki 2020-ban Halgas Tibor focista halálát okozta

Majd arra utalt, Nagykanizsán megszüntették, több városban pedig regisztrációhoz kötötték a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását, holott nagyon is fontos ösztönzők lennének azok a kedvezmények, amelyek a zöld rendszámmal együtt járnak.

Véleménye szerint mindezt sokan figyelembe veszik a döntésüknél, így kifejezetten fontos lenne, hogy ezek a kedvezmények továbbra is megmaradhassanak – derül ki az Infostart beszámolójából.

Az államtitkár a helyi járműállomány minőségi cseréjét támogató Zöld Busz Programról is beszélt, amelynek köszönhetően már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba, valamint összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés.

A demonstrációs mintaprojekt keretében az utasok ingyenesen próbálhatják ki a korszerű buszokat, amelyek a vidéki nagyvárosokban és Budapest vonzáskörzetében közlekednek, a programhoz pedig iparfejlesztési hatást is tulajdonít, mert a hazai gyártók elektromos buszokat is tudnak készíteni.

„Folytatni fogjuk a programot, hosszú távú terveink között az szerepel, hogy most a helyi közlekedésben összesen 2800-900 busz van Magyarországon, és ebből 1100-at szeretnénk az elkövetkezendő pár évben elektromos hajtásúra lecserélni” – mondta.

Egymillió forintot ad egy magyar település, ha valaki odaköltözik

A településen jelenleg 3-5 millió forint közötti áron lehet ingatlant vásárolni, ami miatt a helyi vezetés reméli, hogy az egymillió forintos támogatás vonzó lehet az új lakók számára.