Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
64,063 $

Már készül a terv a zaporizzsjai atomerőmű biztonságba helyezésére

Az Oroszország és Ukrajna közötti bombázások következtében egyre nagyobbak a sugárbiztonsági aggályok, ezért egy demilitarizált övezet felállítását javasolják az atomerőmű területének környékén.

Fotó: Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatója (k) távozik egy kijevi szállodából 2022. augusztus 31-én. Grossi a NAÜ-nek azt a küldöttségét vezeti, amely az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőművet készül felkeresni. MTI/EPA/Roman Pilipej
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főtitkára, Rafael Grossi szeptember 12-én a NAÜ igazgatótanácsának ülésén elmondta: „A zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működését zavaró bombázások leállítása érdekében sürgősen létre kell hozni egy biztonsági zónát.

„A biztonsági zónák elengedhetetlenek az erőművek és a külső áramellátó létesítmények ismételt támadásainak megakadályozásához, amelyek többek között az atomerőművek hűtőberendezéseinek üzemeltetéséhez is kulcsfontosságúak”, mondta, majd megerősítette, hogy a biztonsági zóna létrehozásával kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak. Soron kívül Egyre nagyobb szerepet játszik a közösségi média az álláskeresésben

„Jeleztük, hogy mind Oroszország, mind pedig Ukrajna érdekelt a biztonságos övezet létrehozásáról szóló tárgyalásokban”, tette még hozzá.

Miután a zaporizzsjai atomerőművet, Európa legnagyobb atomerőművét március elején Oroszország elfoglalta, egyre nagyobb az aggodalom a lövések okozta nukleáris katasztrófa miatt. A NAÜ emiatt ellenőrző csapatot küldött a helyszínre, hogy vizsgálják meg a helyzetet, ami után a támadások leállítását, valamint a környező terület demilitarizált övezetként való kijelölését kérték az érintett felektől.

Hatalmas robbanás történt egy katonai bázison, 20 kambodzsai katona meghalt

Legkevesebb 20 kambodzsai katona vesztette életét egy katonai bázison bekövetkezett robbanás következtében.