Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

A volt cseh miniszterelnököt bíróság elé állítják, amiért kétmillió dollárnyi uniós támogatást csalt el

Igen komoly korrupciós váddal állítják bíróság elé Andrej Babis volt cseh miniszterelnököt, aki a bíróság szerint kétmillió dollárnyi EU-s támogatást csalt el, majd osztogatta szét családtagjai között.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Andrej Babis volt cseh miniszterelnököt bíróság elé állítják, miután a vád szerint kétmillió dollárnyi uniós támogatást csalt el, majd osztogatta szét családtagjai között.

Az ügy azért is lényeges, mert a Gólyafészek elnevezésű szabadidőközpontot is érinti, mely uniós támogatásokat kapott, közvetlenül azután, hogy annak tulajdonjogát a Babis tulajdonában lévő, mintegy 250 vállalatot tömörítő Agrofert konglomerátum, valamint Babis családtagjaira ruházta át a volt miniszterelnök. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Noha a támogatásokat a közepes és kisvállalkozásoknak szánták, az Agrofert – mely később visszaadta a támogatások összegét – egyáltalán nem lett volna jogosult a támogatásokra.

A törvényhozóknak az egészen 2007-ig visszanyúló ügy miatt háromszor kellett feloldaniuk Babis mentelmi jogát, a prágai ügyészség pedig márciusban fejezte be az ügy felülvizsgálatát, majd a rendőrség nyomozói által is javasolt vádemeléssel folytatták a volt miniszterelnök ellen – írja a Guardian.

Noha Babis, a populista milliárdos még mindig tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, sőt, több alkalommal kijelentette, hogy az ellene felhozott vádak „politikai indíttatásúak”, hétfőn személyesen is megjelent a prágai városi bíróságon, egykori társával együtt, Jana Nagyovával.

Az ügyészség a hétfői meghallgatáson felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbírság kiszabását kérte, ám azt nem tudni, hogy mikor születhet meg a végleges ítélet a volt cseh miniszterelnök ügyében. Mint ismert, Babis ANO elnevezésű politikai mozgalma októberben elvesztette a parlamenti választásokat, így egy öt pártból álló koalíció alakított kormányt, míg Babis az ellenzékbe került az ANO-val. Ennek ellenére továbbra is indulni akar a cseh elnöki posztért.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.