Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Előszőr szólt népéhez királyként III. Károly

A 73. éves uralkodó televíziós beszédet tartott.

...svg content...London, 2022. szeptember 9. III. Károly brit király és a felesége, Kamilla királyné a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota elõtt összegyûlt tömegnek integet 2022. szeptember 9-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynõ az elõzõ nap, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt. MTI/AP/PA pool/Yui Mok
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről péntek esti televíziós beszédében III. Károly brit uralkodó. A király, aki uralkodóként első ízben szólt az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez, közölte: élete hátralévő éveiben ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja nemzeteit, ahogy ezt édesanyja tette.

Károly hivatalosan bejelentette azt is, hogy trónra lépésével elsőszülött fiára, Vilmos trónörökösre száll a walesi hercegi cím, amelyet eddig ő viselt. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

Azt a hagyományt, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd angol király honosította meg a XIV. század elején.

Vilmos feleségét, Katalint ezentúl a walesi hercegnői cím illeti meg – tette hozzá tízperces televíziós beszédében a 73 esztendős brit uralkodó. II. Erzsébet királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

MTI

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.