Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
385,53 Ft
Font
449,29 Ft
Bitcoin
65,767 $

Még mindig nem hajtotta végre az Európai Tanács összes ajánlását Magyarország

Több korrupcióellenes ajánlást is végrehajtott Magyarország az Európai Tanács javaslatai közül, de még mindig van elvégezni való munka.

...svg content...A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belpolitika

Nagy Noel

Szerkesztő

Az ET korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) egy friss jelentésben számolt be arról, hogy Magyarország a csoport több jelentésének ajánlásait végrehajtotta, de többek között az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó ajánlások végrehajtása késlekedik – idézte az Index.

A GRECO a legújabb jelentésében megállapította, hogy a magyar kormány a 18 ajánlásból hatot kielégítően hajtott végre, további hármat pedig részben. A maradék kilenc, amelyek a parlamenti képviselők feddhetetlenségére és az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozik, késlekednek. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

A szakértői csoport megállapította azt is, hogy az ajánlásoknak való megfelelés általános szintje alacsony, nem tekinthető kielégítőnek. Mint kiderült, a szakértők arra kérték Magyarországot, hogy december 31-ig nyújtsanak be jelentést a hátralévő ajánlások végrehajtásának előrehaladásáról.

A jelentésben némi dicséret is érte azért Magyarországot, például a jogalkotási folyamattal kapcsolatban leszögezték, hogy azt megfelelően szabályozzák, biztosítják a nyitottságot és az átláthatóságot. Az ügyészség is dicséretet kapott, független intézménynek nevezték, amely szigorú hierarchiával épül fel.

A GRECO mindezek mellett kitért arra is, hogy az ilyen rendszerben meglévő fékek és ellensúlyok rendszerére van szükség annak érdekben, hogy megelőzzék a visszaéléseket és a korrupciót, ebben a vonatkozásban pedig itthon is van teendő.

A jelentés a legfőbb ügyészre vonatkozóan viszont tett észrevételt: szerintük a poszt függetlensége a politikai befolyástól egyértelműbb lenne, ha ezt a tisztségviselőt nem lehetne újraválasztani. A legfőbb ügyész kérdése hosszú ideje érzékeny vita Magyarországon, mivel Polt Péternek korábban erős összeköttetései voltak a Fideszhez, mint párthoz.

A jelentés azt is hangsúlyozta, hogy a parlamenti képviselők, bírák és ügyészek sérthetetlenségére vonatkozó kérdéseket is kezelni kellene, különösen azt, hogy minden bűncselekményre vonatkozóan élvezik ezt, leszámítva a tettenérést.

A GRECO szerint ezeket a kiváltságokat az érintett tisztségviselők funkcióihoz szükséges mértékre kellene csökkenteni, mert különben akadályozhatják a korrupció hatékony megelőzését. A jelentésben továbbá megemlítették, hogy a parlamenti képviselőkre vonatkozó etikai kódex elfogadásának szükségességét szorgalmazták olyan helyzetekre vonatkozó kiegészítő útmutatóval, amikor a képviselők az összeférhetetlenség különböző formáival találkoznak.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Megint gázolt a vonat, most Pátrohán

Ezúttal Pátrohán gázolt a vonat, melynek körülményei egyelőre nem tisztázottak, de ez már a sokadik ilyen eset rövid időn belül.

3 óra 40 percig tartott Robert Fico operációja, mélyaltatásban van

Húsz perc híján négy órán át tartott Robert Fico operációja az ellene elkövetett merénylet miatt, és most már csak a szervezetén múlik, hogyan sikerül megküzdeni a sérüléseivel.