Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Ukrán főparancsnok: Oroszország atomfegyvereket vethet be Ukrajnában

Ukrajna legfőbb katonai vezetője figyelmeztetett, orosz nukleáris csapás veszélye fenyegeti Ukrajnát.

Orosz támadás nyomán keletkezett kráter az ukrán vöröskereszt helyi kirendeltsége közelében a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 5-én. MTI/AP/Leo Correa
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka az Ukrinform ukrán állami hírügynökség hasábjain megjelent véleménycikkben figyelmeztetett, Oroszország atomfegyvereket vethet be Ukrajnában, ez azonban egy „korlátozott” nukleáris konfliktus kialakulását kockáztatná a nagyhatalmakkal.

Zaluzsnij a szerdán közzétett cikkben ritkán látott részletességgel értékelte a háború eddigi eseményeit, s rámutatott, a taktikai atomfegyverek esetleges orosz bevetésének „közvetlen fenyegetése” nagyban befolyásolta azt, hogy az ukrán fegyveres erők vezetősége milyen szempontok mentén hozta meg döntéseit a háborúban. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

A tábornok hangsúlyozta, a másik legfontosabb tényező az a közvetlen fenyegetés, miszerint Oroszország bizonyos körülmények között taktikai nukleáris fegyvereket vethet be Ukrajnában – írja a Guardian.

Úgy fogalmazott, az Ukrajna területén zajló harcok már megmutatták, hogy Oroszország milyen szinten elhanyagolja a globális nukleáris biztonsági kérdéseket, még egy hagyományos háborúban is.

Kijelentette, nehéz lenne elképzelni, hogy Oroszország nukleáris csapásokkal képes lenne megtörni Ukrajna ellenállási akaratát, rámutatva, hogy ettől függetlenül nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a fenyegetést, mely egész Európát érinti.

Meglátása szerint nem zárható ki teljesen annak a lehetősége sem, hogy a világ vezető hatalmai közvetlenül is részt vesznek egy „korlátozott nukleáris konfliktusban”, mely sajnos közelebb hozza a harmadik világháború kirobbanásának kockázatát.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.