Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,53 Ft
Euró
386,78 Ft
Font
451,69 Ft
Bitcoin
66,745 $

Rövidesen folytatódik a gázszállítás a legnagyobb európai vezetéken, igény is van rá bőven

Komoly aggodalmak vannak Európában annak kapcsán, hogy Oroszország hirtelen felfüggesztheti a gázszállítást úgy, hogy a kontinens még nem tárolt be.

...svg content...Az Oroszországból Németországba földgázt szállító csõvezeték, az Északi Áramlat 1 Kanadában megjavított turbinája a Siemens Energy német energetikai vállalat mülheimi üzemében 2022. augusztus 3-án. Scholz szerint nincs akadálya a turbina Oroszországba szállításának, amelynek hiányára hivatkozva a Gazprom orosz vállalat egyötödére csökkentette az Északi Áramlat-1-en Németországba szállított földgáz mennyiségét. MTI/EPA/Sascha Steinbach
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Az európai vezetők szorongását ráadásul fokozzák az olyan események, mint az Északi Áramlat-1 egyébként menetrendszerű karbantartása, amely miatt augusztus 31. és szeptember 3. között felfüggesztették a vezetéken történő gázszállítást.

A vezeték működtetőjének weboldalán azonban egyértelműen arra utaló közlemény jelent meg, hogy szeptember 3-án a Gazprom folytatni kívánja a gázszállítást Európa felé, erre pedig jelentős igény is mutatkozik. Soron kívül Megtalálták az iráni elnök lezuhant helikopterét, nincsenek életjelek

Az üzemeltető jelezte, hogy eddig a napig várják a vonatkozó gázigényeket, amelyek már jelenleg is jelentős mértéket érnek el. Mint írják szeptember 3-ra, hajnal 2-3 óra közöttre már 14 437 507 kilowatt/óra óránkénti gázszállításra futottak be igények.

A vonatkozó gázigényeket, amelyeket „jelölésnek” minősített a Reuters, gázszállítási kapacitásigénynek kell tekinteni, ezeket azonban a szállító szükség esetén módosíthatja – ezt nevezhetjük renominációnak, amely szintén változhat.

A Gazprom közleményben jelezte, hogy a portovajai kompresszorállomás karbantartása közép-európai idő szerint hajnal 3-ig fog tartani, ezt követően folytatódhat a gázszállítás Európa legnagyobb gázvezetékén.

Európa egyébként továbbra is törekszik arra, hogy diverzifikálja a gázbeszállítóit, ám ezt jelenleg csak cseppfolyós gázzal lehet megoldani, mert egy vezetékinfrastruktúra kiépítése több évet venne igénybe.

Egyre több gyermeknek van szüksége komoly segítségre

Az év első négy hónapjában több mint 10 ezer gyermek fordult a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz, közülük 500-an öngyilkossági szándékkal.