Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,12 Ft
Euró
388,15 Ft
Font
452,77 Ft
Bitcoin
63,687 $

A szaúdi biztonságiak tizenéves lányokat vertek egy árvaházban, vizsgálat indult

Nyilvánosságra került el videó, melynek tanúsága szerint a szaúdi biztonsági erők tizenéves lányokra emeltek kezet egy árvaházban, a hatóságok szerint pedig most vizsgálatot indítottak az ügyben.

Fotó: Unsplash/Brett Jordan
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A BBC számolt be arról, hogy nyilvánosságra került egy videó, melyen látszik, hogy a szaúdi biztonsági erők tizenéves lányokat vertek egy árvaházban: a felvételen állítólag rendőrök és civil ruhás tisztviselők láthatók, ahogy a Khamis Mushaitban található Szociális Nevelőházban tartanak razziát.

A videón úgy tűnik, mintha az egyik tisztviselő a hajánál fogva rángatna egy sikoltozó fiatal lányt a földön, miközben egy rendőr egy övvel ütlegeli a tizenéves lányt; eközben más lányokat is üldöznek és fapálcákkal ütlegelnek. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor történt az incidens, ahogyan az sem tiszta, hogy milyen körülmények között történt a verés, ám egy Twitter-felhasználó azt állítja, ő maga szerkesztette a videókat, s leírása szerint a fiatal lányok „sztrájkolni akartak” a korrupció és az igazságtalanság ellen, ám hiába követelték jogaik tiszteletben tartását az árvaháztól.

Nem sokkal később pedig olyan fotókat tett közzé, melyeken elmondása szerint a zúzódásokkal teli lányok láthatók, akiket megvertek az árvaházi razzia során, azt állítva, hogy egy magas rangú tisztviselő meg is fenyegette őket, s azt követelte, hogy azonnal töröljék a videókat a közösségi médiából.

Emberi jogi aktivisták masszív felháborodásukat fejezték ki a videó kapcsán, miután kedden nyilvánosságra került és a Twitteren a „Khamis_Mushait_Orphans” hashtaggel kezdett el terjedni a felhasználók között. A régió kormányzója is reagált az incidensre, s szerdai nyilatkozatában közölte, hogy egy külön bizottságot állított fel a videók vizsgálatára, a nyomozás eredményeit pedig az illetékes hatóságok elé fogják terjeszteni.