Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,232 $

Zelenszkij: Oroszország a zaporizzsjai atomerőműhöz vezető útvonalakat bombázza

Állítása szerint „egy órára sem csökken” a nukleáris katasztrófa kockázata, így azonnali és teljes demilitarizációra van szükség a területen.

...svg content...Fotó: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, miszerint szándékosan támadja a zaporizzsjai atomerőműhöz vezető útvonalakat, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei számára ne legyen biztonságos az üzem meglátogatása.

Ezt Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója és Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke is állítja, akik szerint Moszkva célja az, hogy a Krím-félszigeten, valamint a luhanszki és donyecki régiók megszállt részein keresztül tereljék át a szakembereket, amely fokozott kockázatot jelentene.

Elmondásuk alapján ez elfogadhatatlan, Ukrajna álláspontja pedig ugyanaz, vagyis csak az ukránok által ellenőrzött területeken keresztül közelíthető meg az atomerőmű, amelynek teljes területét demilitarizálni kell, és kivonni az orosz csapatokat.

Majd hozzátették, Oroszország ezzel próbálja megzavarni a NAÜ missziójának látogatását, ehhez pedig harci műveleteket is képes szimulálni Enerhodarban, valamint kockára tenni a biztonságot, hiszen az üzem melletti területet bombázza.

Az ukrán államfő kijelentette, Moszkva továbbra is provokációkat fog generálni, ennek érdekében pedig folyamatosan támadja a területet és megfélemlíti az ukrán személyzetet, ám ez nem mehet így tovább – derül ki a The Guardian beszámolójából.

„Az oroszok akciói miatt egy órára sem csökken a nukleáris katasztrófa kockázata, így azonnali és teljes demilitarizációra van szükség Zaporizzsjában” – mondta.

Klopp megerősítette, a Liverpool az utolsó klubja Angliában

Szoboszlai Dominik edzője nem fog más csapatot irányítani Angliában, és azt mondja, hosszú szünetre megy.